Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 22 °C pogoda dziś
JUTRO: 20 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Rośnie zainteresowanie smakami regionu

Smaki Warmii Mazur i Powiśla, fot. Maja Kwiatkowska

Cały czas rośnie zainteresowanie smakami Warmii, Mazur i Powiśla i jest to dobry trend – uważają specjaliści.

Dyrektor Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk profesor Mariusz Piskuła zaznacza, że państwo nie ułatwia produkcji żywności regionalnej:

00:00 / 00:00

O produkcji regionalnej żywności rozmawiano podczas, zorganizowanych w Olsztynie, Ogólnopolskich Warsztatów Samorządowych. Konferencję zdominowały trzy tematy. Eksperci rozmawiali o polityce Unii Europejskiej pod względem lokalnego rolnictwa i tradycyjnej żywności oraz bezpośredniej sprzedaży produktów rolnych. Dyskusja dotyczyła dopuszczalnej zawartości węglowodorów aromatycznych w wędzonych tradycyjnie produktach mięsnych. (lew/bsc)

Więcej w smaki
Najlepszy Smak Warmii, Mazur i Powiśla został odkryty i nagrodzony

W Lidzbarku Warmińskim zakończył się finał konkursów kulinarnych. Jury nagrodziło trzy produkty regionalne: schab wędzony z ziołami z Masarni Warmińskiej Szymona Masłowskiego, sorbet "Miód malina" z...

Zamknij
RadioOlsztynTV