Zielone soki
Zielone soki to bomba witaminowa dla organizmu. Można je przyrządzać na bazie natki pietruszki, liści rzodkiewki, kapusty, szpinaku, selera, jarmużu, czy młodej trawy pszenicznej i jęczmiennej. Co łączy te wszystkie warzywa? Chlorofil – w liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy, w którym pochłaniany jest dwutlenek węgla zawarty w powietrzu. Soki obfitujące w chlorofil doskonale oczyszczają układ pokarmowy i wydalniczy, z czym wiąże się oczyszczenie limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Soki z zielonych warzyw zawierają chlorofil, enzymy, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód jak również prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E i K. Chlorofil jest w stanie oczyścić nasze ciało z zalegających toksyn, a przeprowadzone badania wykazały, że może nawet chronić przed nowotworami.
Ewa Cichocka z Czerwonego Tulipana jest gorącą zwolenniczką zdrowej kuchni. Jej dewizą życiową jest powiedzenie: „Jedzenie jest naszym lekarstwem”. Dlatego kilka razy w tygodniu stara się przyrządzać takie soki. Łączy je z owocami, by stały się bardziej przyjazne w smaku.
Oto przepis na sok z zielonej pietruszki:
natka pietruszki
awokado
banan
jabłko
pomarańcza
mandarynka
cytryna
pół szklanki wody
Natkę przekroić w trzech miejscach, dodać owoce, ok. pół szklanki wody i zmiksować w termomiksie lub mikserze. Za każdym razem można dodać inne owoce. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, warto dodać parę łyżeczek miodu.
Posłuchaj audycji: