Zdrowe żelki? To możliwe! Sprawdź przepis w audycji Jedzenie pod Lupą
Lubią je dziadkowie, rodzice, ale przede wszystkim dzieci. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo żelki są w różnych kształtach i smakach. Niestety często dodane składniki nie mają nic wspólnego ze zdrowiem.
Kucharz Darek Baryga proponuje dziś zdrowszą wersję żelków, które można wykonać wspólnie ze swoim dzieckiem.
Składniki:
- 300 g miękkich owoców
- Miód, syrop z daktyli do smaku
- 2 łyżki żelatyny
- Odrobina gorącej wody
Przygotowanie:
Przygotuj miękkie owoce, około 300 g, które chcesz wykorzystać do wykonania żelków (truskawki, maliny, jagody czy mango). Umyj je dokładnie i usuń ewentualne pestki lub szypułki i skórki . Zblenduj owoce, aż uzyskasz gładką masę. Jeśli zależy Ci na nieco słodszych żelkach, do masy owocowej dodaj miód lub syrop z daktyli.
Do szklanki wsyp 2 łyżki żelatyny i zalej je odrobiną gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aby uniknąć powstawania wszelkich grudek. Do owocowej masy dodaj rozpuszczoną żelatynę i mieszaj, aż składniki się połączą. Przelej masę do foremek na żelki. Możesz użyć foremek o różnych kształtach, aby nadać żelkom ciekawy wygląd.
Umieść foremki w lodówce i pozostaw żelki do stężenia przez około 2-3 godziny. Po takim czasie można się cieszyć zdrowymi żelkami, które z pewnością przypadną do gustu Twoim dzieciom. Smacznego!
Posłuchaj audycji Jedzenie pod lupą
Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska