Aktualności, Aplikacja mobilna
Wyznaczono limit zbioru winniczków. Warmia i Mazury to największy dostawca ślimaków
Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku na Warmii i Mazurach – zapowiedziała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Olsztynie. Zbiór i skup tych ślimaków będzie prowadzony w regionie drugi rok z rzędu po trzyletniej przerwie.
Jak poinformowała regionalna konserwator przyrody Małgorzata Krupa, tegoroczny limit został ustalony na podstawie badań stanu populacji winniczka w województwie i podobnie jak 2017 r. wyniesie 400 ton.
Olsztyńska RDOŚ nie dysponuje jeszcze ostatecznymi danymi o tym, jaką część ubiegłorocznego limitu wykorzystano. „Według złożonych sprawozdań pozyskano ok. 140 ton, jednak dane na ten temat są niepełne, gdyż prawie połowa podmiotów uprawnionych do pozyskania nie złożyła sprawozdań z realizacji zezwoleń” – wyjaśniła Krupa.
Legalne zbieranie winniczków będzie możliwe w woj. warmińsko-mazurskim między 20 kwietnia a 31 maja. Wcześniej zainteresowane osoby i firmy muszą złożyć wnioski o zezwolenia na prowadzenie skupu tych mięczaków.
Winniczki objęte są w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Można je okresowo pozyskiwać do celów przetwórstwa spożywczego za zgodą regionalnych dyrekcji ochrony środowiska, które co roku ustalają maksymalne limity zbiorów na swoim terenie.
Zbierać można wyłącznie osobniki o wymiarach handlowych, czyli średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku trzech lat. W ocenie RDOŚ, zachowanie minimalnego wymiaru muszli jest szczególnie istotne, ponieważ zbieranie osobników niewymiarowych (mniejszych nawet o 1-2 mm) może spowodować, że znaczna część winniczków nie zdąży spełnić swojej funkcji rozrodczej warunkującej przetrwanie lokalnych populacji.
Przez wiele lat woj. warmińsko-mazurskie było największym w kraju dostawcą winniczka. Jednak w latach 2014-2016 pozyskiwanie ślimaków w tym regionie wstrzymano. Główną przyczyną takiej decyzji była słaba kondycja populacji tego gatunku; wzrost udziału w populacji osobników niewymiarowych, zmniejszenie liczebności i zagęszczenia na poszczególnych stanowiskach. Dopiero, gdy kolejne badania – przeprowadzone w 2016 r. – wykazały poprawę parametrów populacyjnych winniczków podjęto decyzję o ponownym umożliwieniu ich pozyskiwania.
Ślimaki winniczki (Helix pomatia) to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy są eksportowane głównie do Francji, Austrii i Włoch.
Poza dziko żyjącymi winniczkami Polska eksportuje również ślimaka szarego, czyli gatunki pochodzenia afrykańskiego i śródziemnomorskiego z hodowli fermowych. Fermy towarowe i hodowlano-przetwórcze produkują nie tylko ślimaki na mięso i jaja – tzw. ślimaczy kawior, ale też pozyskują śluz na potrzeby przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego.
Autor: Marcin Boguszewski/PAP
Redakcja: A.Socha