Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Region, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo
Są eksportowane do Francji, Włoch czy Austrii. Rozpoczął się sezon zbioru winniczków
W województwie warmińsko-mazurskim rozpoczął się sezon zbioru winniczków – poinformowała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Olsztynie. Do końca maja firmy, które uzyskały zezwolenia, mogą pozyskać 287 ton tych ślimaków.
Legalne pozyskiwanie winniczków do przetwórstwa spożywczego jest możliwe jedynie między 20 kwietnia a 31 maja, ponieważ są one objęte w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Zainteresowane zbiorem i skupem firmy lub osoby fizyczne musiały uzyskać zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska.
Wpłynęło do nas 41 wniosków i tyle też wydaliśmy zezwoleń, każde z nich na siedem ton. O wydanych zezwoleniach zostali powiadomieni, właściwi ze względu na miejsca zbioru i skupu, powiatowi lekarze weterynarii, gdyby była potrzeba kontroli z ich strony
– powiedziała rzeczniczka prasowa olsztyńskiej RDOŚ Justyna Januszewicz.
Oznacza to, że w tym roku na Warmii i Mazurach można pozyskać łącznie 287 ton winniczków. Wcześniej RDOŚ zakładała, że dopuszczalny limit zbiorów w regionie może sięgać nawet 400 ton.
Zbierać można wyłącznie osobniki o wymiarach handlowych, czyli o średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku trzech lat. W ocenie RDOŚ zachowanie minimalnego wymiaru muszli jest szczególnie istotne, ponieważ zbieranie osobników niewymiarowych (mniejszych nawet o 1-2 mm) może spowodować, że znaczna część winniczków nie zdąży spełnić swojej funkcji rozrodczej warunkującej przetrwanie lokalnych populacji.
Województwo warmińsko-mazurskie przez wiele lat było przodującym w kraju dostawcą winniczka. Jednak w latach 2014-2016 pozyskiwanie ślimaków w tym regionie wstrzymano. Główną przyczyną była słaba kondycja populacji tego gatunku – m.in. zmniejszenie jej liczebności i wzrost udziału osobników niewymiarowych. Decyzję o wznowieniu zbioru i skupu podjęto, gdy zaobserwowano poprawę tych wskaźników. W ubiegłym roku na Warmii i Mazurach ponownie nie można było pozyskiwać ślimaków, co było podyktowane koniecznością przeprowadzenia kolejnych badań stanu populacji tego gatunku.
Winniczki (Helix pomatia) to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy są eksportowane głównie do Francji, Austrii i Włoch.
Poza dziko żyjącymi winniczkami, Polska eksportuje również ślimaka szarego, czyli gatunki pochodzenia afrykańskiego i śródziemnomorskiego z hodowli fermowych. Fermy towarowe i hodowlano-przetwórcze produkują nie tylko ślimaki na mięso i jaja – tzw. ślimaczy kawior, ale też pozyskują śluz na potrzeby przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego.
Redakcja: K. Ośko za PAP