Aktualności, Aplikacja mobilna, Region
Wieprzowina w tatarze wołowym i konserwanty w białej kiełbasie. Prawie połowa sklepów sprzedaje mięso złej jakości
W czterdziestu procentach sklepów i hurtowni mięsnych skontrolowanych w Polsce produkty miały zły skład lub były przeterminowane. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów opublikował niepokojący raport Inspekcji Handlowej.
Wieprzowina w tatarze wołowym, czy niedozwolone wzmacniacze smaku, substancje przeciw zbrylające, konserwanty w białej kiełbasie. Kontrole na Warmii i Mazurach także wykazały m.in. zbyt wysoką zawartość tłuszczu w wędlinach lub zbyt niską masę pakowanego produktu.
Stwierdzono w tatarze wołowym oraz w metce cebulowej przekroczenie zawartości tłuszczu. Trzecią partię kwestionowano z uwagi na zaniżoną od deklarowanej masy netto. Sprawdzono 12 placówek handlowych. Nieprawidłowości stwierdzono w 3.
– informuje Elżbieta Koziołowska z inspektoratu w Olsztynie.
Nie sprawdzano wtedy jednak, czy mięso i jego przetwory mają zbyt długą listę chemicznych dodatków.
Inspektorzy Inspekcji Handlowej przypominają, że sprzedawcy mają obowiązek oznakowania mięsa – musi być przy nim informacja nie tylko o jego nazwie, ale także o producencie.
Posłuchaj relacji Aleksandry Skrago
Autor: A. Skrago
Redakcja: A. Podbielska