Lidzbark Warm., Region
W Lidzbarku Warmińskim zakończył się festiwal serów
W Lidzbarku Warmińskim ostatni dzień 5. Ogólnopolski ego Festiwal u Serów Farmerskich i Tradycyjnych.
W niedzielę 14 czerwca można było spróbować serów szwedzkich, litewskich i niemieckich, a ponadto m.in. miodu, tradycyjnego chleba i wędlin, konfitur, nalewek oraz specjałów kuchni warmińskiej. Były też lokalne piwa i wina z polskich winnic. Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie przeprowadził warsztaty serowarsko-kulinarne dla publiczności.
Podczas każdego z warsztatów można było samodzielnie nauczyć się wytwarzania sera domowego oraz przyrządzać potrawy na bazie i z wykorzystaniem serów twarogowych i farmerskich. Warsztaty poprowadził mistrz kuchni Dariusz Struciński – szef kuchni hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Warsztaty odbyły się na dziedzińcu lidzbarskiego hotelu Krasicki.
(Kar/as)