Smalec z … fasoli
Każdą niezdrową potrawę można zastąpić zdrowym zamiennikiem. Warto sobie uświadomić, że nieodpowiednie odżywianie prowadzi do szeregu chorób cywilizacyjnych. Są to np. cukrzyca, alergia, czy otyłość. Kiedyś ludzie umierali z głodu – dziś z nadmiaru jedzenia. Jemy za dużo tłuszczu, cukru, soli, konserwantów i przetworzonych rzeczy.
Warto do swojej diety wprowadzić: warzywa strączkowe: fasolę, ciecierzycę, soczewicę; kasze: jaglaną, gryczaną, pęczak, kukurydzianą; zdrowe tłuszcze: olej palmowy, oliwa z oliwek i więcej przypraw: czosnek, bazylia, rozmaryn, kardamon, goździki, cebula, kozieradka, imbir, tymianek itd…
Ważne jest także urozmaicenie i inwencja twórcza. Znany Państwu z Dziecinady oraz Jadłostacji Jędrek Rynkowski zaproponował dziś zdrowy zamiennik smalcu. Jest to „smalec” z fasoli.
Składniki: pół kg fasoli (piękny jaś), 4 cebule, śliwki suszone, 1/3 szklanki wody, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, liść laurowy, goździki, jałowiec i ziele angielskie.
Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Zblendować z 1/3 szklanki wody. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Cebulkę podsmażyć na oliwie z oliwek dodając do smażenia: liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i jałowca, oraz kilka goździków. Przed połączeniem fasoli i cebuli wyjąć z niej przyprawy. Zmieszać i dorzucić parę pokrojonych śliwek suszonych. Podawać na pełnoziarnistym chlebku z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: