Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Salmonella w mielonym pieprzu. Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega klientów i podaje numery partii

W czterech partiach mielonego czarnego pieprzu wyprodukowanego przez firmę z Białegostoku, wykryto bakterie Salmonella – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Bakterię wykryto w trakcie badań urzędowych. Wycofaniu podlegają cztery serie mielonego pieprzu wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38.

Chodzi o produkty:

  • pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6 i data trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6 i data trwałości 03.2021.

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Pałeczki salmonelli są jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

 

Autor: PAP
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy

Więcej w salmonella
„Myję ręce, bo wiem więcej”. Pracownicy sanepidu uczą, jak ustrzec się przed chorobami brudnych rąk

Na naszych dłoniach żyje około 5 milionów drobnoustrojów, z tego aż 150 gatunków. Więcej jest ich na dłoniach kobiecych, mimo że to kobiety myją ręce częściej....

Zamknij
RadioOlsztynTV