Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Radio od kuchni z reszelskiego zamku

fot. P. Getka

Mija półmetek naszego kulinarnego cyklu „Radio od kuchni”. Wspólne gotowanie jest częścią obchodów naszych okrągłych urodzin.

Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn prezentujemy naszym słuchaczom 70 smaków z Warmii i Mazur. Zaplanowaliśmy odwiedziny w 10 miejscowościach. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie. Byliśmy też w Elblągu, Pluskach i Bartoszycach, gdzie gotowaliśmy dania kuchni regionalnej.

Tym razem blat, deski i noże rozłożyliśmy w zamku w Reszlu. Studio poprowadziła Dorota Grzymska.

Zobaczcie przepisy, które przygotowała szefowa kuchni Marzena Neuwald.

Zupa kurkowa

  • 1 kg kurek
  • 3 średnie cebule
  • 700 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Rozpuszczamy w garnku połowę masła, wrzucamy oczyszczone kurki. Po krótkiej chwili dodajemy 300 ml wody (na dno garnka) i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
2. Cebule kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy pozostałe masło i dodajemy cebulę. Solimy ją i szklimy.
3. Dodajemy uduszone grzyby i podsmażamy całość.
4. Dodajemy wodę lub delikatny bulion warzywny wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, pokrojonym drobno koperkiem i natką pietruszki. Zagotowujemy.
5. Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
6. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Policzki w winnym sosie z warzywami podane z puree ziemniaczanym z chrzanem

  • 2 policzki wołowe
  • 3 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 seler naciowy
  • 200 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 l rosołu wołowego
  • 1 łyżka masła
  • liść laurowy suszony
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • pieprz czarny mielony

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Policzki wołowe oczyszczamy i osuszamy, oprószamy mąką i smażymy dokładnie z każdej strony na złoty kolor.
2. W garnku na oleju z masłem smażymy pokrojone: cebule, czosnek, marchew, selera, następnie dodajemy mięso, przyprawy, wlewamy wino, rosół i dusimy do miękkości.
3. Sos doprawiamy do smaku.

Puree ziemniaczane z chrzanem

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 czubate łyżeczki chrzanu
  • ok. 150 ml mleka lub śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na cztery części.
2. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do całkowitej miękkości.
3. Odcedzamy ziemniaki, dodajemy chrzan, mleko oraz masło. Ubijamy aż powstanie puree.

Sakiewki zamkowe

Ciasto naleśnikowe

  • 1l mleka
  • 10 jajek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy mikserem. Smażymy naleśniki.

Farsz

  • 2 kg piersi z kurczaka
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 kg pieczarek
  • 5 cebul
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • 300 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • szczypior

Sposób przyrządzania:

1. Mięso gotujemy. Po wystygnięciu kroimy w kostkę lub mielimy.
2. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, szklimy w garnku na oleju.
3. Pieczarki kroimy w kostkę, solimy, szklimy w garnku na oleju. Dodajemy do cebuli i mieszamy.
4. Dodajemy mięso, mieszamy i przesmażamy chwilę razem.
5. Dodajemy starty ser i śmietanę. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy wszystko podgrzewając. Zostawiamy do wystygnięcia.

Na środku naleśnika układamy farsz, zbieramy razem brzegi naleśnika i przewiązujemy szczypiorem.

Warmińskie pieczyste

1. Schab z boczkiem, skórą i żebrami ok. 7,5 kg

Marynata

  • 0.5 l oleju rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy stołowej
  • 2 piwa o smaku śliwkowym
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki majeranku
  • liść laurowy – 4 szt
  • ziele angielskie – 4 szt
  • 150 g soli
  • 5 szczypt pieprzu czarnego mielonego

fot. P. Getka

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Składniki marynaty mieszamy.
2. Marynujemy mięso, odstawiamy do lodówki – najlepiej na dobę.
3. Wyjmujemy mięso z marynaty i umieszczamy na rożnie.
4. Pieczemy nad żywym ogniem, bardzo często obracając i polewając marynatą.

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

Redakcja: K. Ośko

Więcej w Radio od kuchni
Bliższe Spotkania – 13.07.2022

Gotowanie w Galinach koło Bartoszyc oraz podróże kajakiem po Warmii i Mazurach – to tematy, które zdominowały dzisiejszą audycję Bliższe Spotkania. Z gośćmi rozmawiali Dorota Grzymska...

Zamknij
RadioOlsztynTV