Radio od kuchni z reszelskiego zamku
Mija półmetek naszego kulinarnego cyklu „Radio od kuchni”. Wspólne gotowanie jest częścią obchodów naszych okrągłych urodzin.
Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn prezentujemy naszym słuchaczom 70 smaków z Warmii i Mazur. Zaplanowaliśmy odwiedziny w 10 miejscowościach. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie. Byliśmy też w Elblągu, Pluskach i Bartoszycach, gdzie gotowaliśmy dania kuchni regionalnej.
Tym razem blat, deski i noże rozłożyliśmy w zamku w Reszlu. Studio poprowadziła Dorota Grzymska.
Zobaczcie przepisy, które przygotowała szefowa kuchni Marzena Neuwald.
Zupa kurkowa
- 1 kg kurek
- 3 średnie cebule
- 700 g ziemniaków
- 100 g masła
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
Sposób przyrządzania:
1. Rozpuszczamy w garnku połowę masła, wrzucamy oczyszczone kurki. Po krótkiej chwili dodajemy 300 ml wody (na dno garnka) i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
2. Cebule kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy pozostałe masło i dodajemy cebulę. Solimy ją i szklimy.
3. Dodajemy uduszone grzyby i podsmażamy całość.
4. Dodajemy wodę lub delikatny bulion warzywny wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, pokrojonym drobno koperkiem i natką pietruszki. Zagotowujemy.
5. Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
6. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Policzki w winnym sosie z warzywami podane z puree ziemniaczanym z chrzanem
- 2 policzki wołowe
- 3 łyżki mąki
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 seler naciowy
- 200 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 l rosołu wołowego
- 1 łyżka masła
- liść laurowy suszony
- ziele angielskie
- rozmaryn
- pieprz czarny mielony
Sposób przyrządzania:
1. Policzki wołowe oczyszczamy i osuszamy, oprószamy mąką i smażymy dokładnie z każdej strony na złoty kolor.
2. W garnku na oleju z masłem smażymy pokrojone: cebule, czosnek, marchew, selera, następnie dodajemy mięso, przyprawy, wlewamy wino, rosół i dusimy do miękkości.
3. Sos doprawiamy do smaku.
Puree ziemniaczane z chrzanem
- 1 kg ziemniaków
- 4 czubate łyżeczki chrzanu
- ok. 150 ml mleka lub śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól
Sposób przyrządzania:
1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na cztery części.
2. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do całkowitej miękkości.
3. Odcedzamy ziemniaki, dodajemy chrzan, mleko oraz masło. Ubijamy aż powstanie puree.
Sakiewki zamkowe
Ciasto naleśnikowe
- 1l mleka
- 10 jajek
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy mikserem. Smażymy naleśniki.
Farsz
- 2 kg piersi z kurczaka
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 2 kg pieczarek
- 5 cebul
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 300 g żółtego sera
- sól, pieprz
- szczypior
Sposób przyrządzania:
1. Mięso gotujemy. Po wystygnięciu kroimy w kostkę lub mielimy.
2. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, szklimy w garnku na oleju.
3. Pieczarki kroimy w kostkę, solimy, szklimy w garnku na oleju. Dodajemy do cebuli i mieszamy.
4. Dodajemy mięso, mieszamy i przesmażamy chwilę razem.
5. Dodajemy starty ser i śmietanę. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy wszystko podgrzewając. Zostawiamy do wystygnięcia.
Na środku naleśnika układamy farsz, zbieramy razem brzegi naleśnika i przewiązujemy szczypiorem.
Warmińskie pieczyste
1. Schab z boczkiem, skórą i żebrami ok. 7,5 kg
Marynata
- 0.5 l oleju rzepakowego
- 3 łyżki musztardy stołowej
- 2 piwa o smaku śliwkowym
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 główki czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki majeranku
- liść laurowy – 4 szt
- ziele angielskie – 4 szt
- 150 g soli
- 5 szczypt pieprzu czarnego mielonego
Sposób przyrządzania:
1. Składniki marynaty mieszamy.
2. Marynujemy mięso, odstawiamy do lodówki – najlepiej na dobę.
3. Wyjmujemy mięso z marynaty i umieszczamy na rożnie.
4. Pieczemy nad żywym ogniem, bardzo często obracając i polewając marynatą.
Redakcja: K. Ośko