Radio od kuchni po ukraińsku. Tradycyjne dania w roli głównej
Twaróg, buraki, drożdże i mielone mięso. Co powstanie z m.in. tych produktów? Na kulinarną wycieczkę na Ukrainę zapraszają dziś Hanna Wasilewska i Maciej Maciejewski.
Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania. Dziś swoje popisowe dania zaproponowała Hanna Wasilewska. Wspierają ją córki – Sonia i Stefania. Czy Maciej Maciejewski będzie miał siłę przebicia w tym towarzystwie? 😉
W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą kucharz Maciej przygotował dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej. Z Beatą Świerkowską-Chromy i Przemysławem Getką zrobił lasagne warzywną, spaghetti z bobem oraz przekąskę z serem camembert.
Czym kucharz Maciej dziś nas zaskoczy? Słuchajcie nas od godziny 10 do 14.
Barszcz ukraiński
produkty
- 350 g żeberek (pasków)
- 100 g cebuli
- 100 g marchwi
- 1 papryka czerwona
- 150 g buraków
- 250 g ziemniaków
- 300 g kapusty białej
- 150 g dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- koper lub pietruszka
- śmietana 18%
przygotowanie:
- warzywa myjemy i obieramy
- nastawiamy wywar – gotujemy żeberka przez godzinę (nie trzeba szumować)
- warzywa kroimy i dodajemy do wywaru – zaczynamy od twardych warzyw
- buraki smażymy na słoninie i zaprawiamy octem
- gotujemy do miękkości warzyw
Placki serowe „Syrnyky”
produkty:
- 250 g sera twarogowego (półtłustego)
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki + mąka do obtoczenia
- sól (szczypta)
- masło klarowane do smażenia
przygotowanie:
- twaróg kruszymy w rękach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
- smażymy
sos do placków:
- 100 g malin
- 2 łyżki miodu
- kilka liści mięty
przygotowanie
- maliny myjemy, następnie osuszamy
- maliny przekładamy na patelnię, na wcześnie podgrzany miód
- dodajemy miętę
- po krótkim smażeniu miksujemy wszystko w blenderze
- placki podajemy polane sosem
Bułeczki czosnkowe „Pampuszky”
produkty:
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 20 g drożdży naturalnych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 1 jajo
- 450 g mąki
- szczypta soli
- 20 ml oleju lub masła klarowanego
- koperek
przygotowanie:
- mleko rozgrzewamy do temp. ok 40 stopni, a drożdże rozrabiamy w szklance (dodajemy odrobinę mleka i cukru)
- po wyrośnięciu dolewamy do miski z pozostałymi składnikami
- koperek, sól, wodę, olej oraz czosnek łączymy do smarowania bułeczek
- pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 min, w zależności od wielkości bułeczek
- smacznego
Pielmieni
produkty:
- 1 żółtko
- 40 ml wody
- sól i pieprz
- 100 ml ciepłej wody
- 350 g przesianej mąki
- 250 g wołowiny mielonej
- 250 g wieprzowiny mielonej
przygotowanie:
- farsz: wołowinę i wieprzowinę dokładnie mieszamy ręką, dodajemy 80 ml wody oraz wywaru warzywnego. Dodajemy żółtko oraz dużo soli i pieprzu. Farsz wyrabiamy do momentu, gdy będzie miękki i jednolity.
- ciasto: mąkę mieszamy z solą i powoli dodajemy wrzącą wodę. Ciasto wyrabiamy długo – do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od rąk. W przekrojonym cieście powinna być widoczna duża ilość drobnych dziurek.
- nakładamy farsz na wycięte kółko i sklejamy tak, jak polskie pierogi. Chwytamy końcówki i łączymy je ze sobą układając blisko siebie na drewnianej desce oprószonej mąką.
- nastawiamy garnek z osoloną wodą i wrzucamy pielmieni. Pielmieni mieszamy drewnianą łyżką.
- smacznego