Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 6 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Radio od kuchni po ukraińsku. Tradycyjne dania w roli głównej

Twaróg, buraki, drożdże i mielone mięso. Co powstanie z m.in. tych produktów? Na kulinarną wycieczkę na Ukrainę zapraszają dziś Hanna Wasilewska i Maciej Maciejewski.

Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania. Dziś swoje popisowe dania zaproponowała Hanna Wasilewska. Wspierają ją córki – Sonia i Stefania. Czy Maciej Maciejewski będzie miał siłę przebicia w tym towarzystwie? 😉

W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą kucharz Maciej przygotował dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej. Z Beatą Świerkowską-Chromy i Przemysławem Getką zrobił lasagne warzywną, spaghetti z bobem oraz przekąskę z serem camembert.

Czym kucharz Maciej dziś nas zaskoczy? Słuchajcie nas od godziny 10 do 14.

Fot. P. Getka

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Barszcz ukraiński

produkty

  • 350 g żeberek (pasków)
  • 100 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g buraków
  • 250 g ziemniaków
  • 300 g kapusty białej
  • 150 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • koper lub pietruszka
  • śmietana 18%

przygotowanie:

  • warzywa myjemy i obieramy
  • nastawiamy wywar – gotujemy żeberka przez godzinę (nie trzeba szumować)
  • warzywa kroimy i dodajemy do wywaru – zaczynamy od twardych warzyw
  • buraki smażymy na słoninie i zaprawiamy octem
  • gotujemy do miękkości warzyw

barszcz ukraiński
fot. Przemysław Getka

 

Placki serowe „Syrnyky”

produkty:

  • 250 g sera twarogowego (półtłustego)
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki + mąka do obtoczenia
  • sól (szczypta)
  • masło klarowane do smażenia

przygotowanie:

  • twaróg kruszymy w rękach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
  • smażymy

sos do placków:

  • 100 g malin
  • 2 łyżki miodu
  • kilka liści mięty

przygotowanie

  • maliny myjemy, następnie osuszamy
  • maliny przekładamy na patelnię, na wcześnie podgrzany miód
  • dodajemy miętę
  • po krótkim smażeniu miksujemy wszystko w blenderze
  • placki podajemy polane sosem

Placki serowe „Syrnyky”
fot. Przemysław Getka

 

Bułeczki czosnkowe „Pampuszky”

produkty:

  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 20 g drożdży naturalnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajo
  • 450 g mąki
  • szczypta soli
  • 20 ml oleju lub masła klarowanego
  • koperek

przygotowanie:

  • mleko rozgrzewamy do temp. ok 40 stopni, a drożdże rozrabiamy w szklance (dodajemy odrobinę mleka i cukru)
  • po wyrośnięciu dolewamy do miski z pozostałymi składnikami
  • koperek, sól, wodę, olej oraz czosnek łączymy do smarowania bułeczek
  • pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 min, w zależności od wielkości bułeczek
  • smacznego

 

Pielmieni

produkty:

  • 1 żółtko
  • 40 ml wody
  • sól i pieprz
  • 100 ml ciepłej wody
  • 350 g przesianej mąki
  • 250 g wołowiny mielonej
  • 250 g wieprzowiny mielonej

przygotowanie:

  • farsz: wołowinę i wieprzowinę dokładnie mieszamy ręką, dodajemy 80 ml wody oraz wywaru warzywnego. Dodajemy żółtko oraz dużo soli i pieprzu. Farsz wyrabiamy do momentu, gdy będzie miękki i jednolity.
  • ciasto: mąkę mieszamy z solą i powoli dodajemy wrzącą wodę. Ciasto wyrabiamy długo – do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od rąk. W przekrojonym cieście powinna być widoczna duża ilość drobnych dziurek.
  • nakładamy farsz na wycięte kółko i sklejamy tak, jak polskie pierogi. Chwytamy końcówki i łączymy je ze sobą układając blisko siebie na drewnianej desce oprószonej mąką.
  • nastawiamy garnek z osoloną wodą i wrzucamy pielmieni. Pielmieni mieszamy drewnianą łyżką.
  • smacznego

Pielmieni
fot. Przemysław Getka

Więcej w gotowanie, video, Maciej Maciejewski
Policyjna eskorta ulicami Olsztyna. Funkcjonariusze pomogli choremu dziecku dotrzeć do szpitala [WIDEO]

Funkcjonariusze olsztyńskiej drogówki eskortowali do szpitala samochód z ojcem wiozącym dwuletnią dziewczynkę, która wymagała natychmiastowej pomocy medycznej - poinformowała warmińsko-mazurska policja. Jak poinformował PAP podkom. Rafał...

Zamknij
RadioOlsztynTV