Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 10 °C pogoda dziś
JUTRO: 16 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Radio od kuchni. Kulinarna podróż do Galin

fot. P. Getka

Kulinarna audycja „Radio od kuchni” tym razem z przystankiem w Pałacu i Folwarku Galiny koło Bartoszyc.

Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn naszym słuchaczom prezentujemy 70 smaków z Warmii i Mazur. Zaplanowaliśmy odwiedziny w 10 miejscowościach. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie. Byliśmy też w Elblągu i Pluskach, gdzie gotowaliśmy dania kuchni regionalnej.

Przygodę kontynuowaliśmy dziś w Pałacu i Folwarku Galiny w Bartoszycach. Studio prowadziła Dorota Grzymska.

Zobaczcie przepisy, które przygotował kucharz Adam Pstrzoch.

Wegetariański krem z portulaki

  • 900 g portulaki
  • 70 g ziemniaków
  • 200 g pietruszki
  • 70 g cebuli
  • 70 g selera
  • 1 cytryna
  • 80 g śmietany 30%
  • wywar warzywny
  • olej
  • sól, pieprz do smaku

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

  1. Oczyszczone warzywa korzenne przesmażamy na oleju z odrobiną soli, po czym zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy pod przykryciem.
  2. Dodajemy oczyszczoną portulakę do reszty warzyw i gotujemy do miękkości.
  3. Gdy warzywa będą bardzo miękkie wszystko blendujemy i przecieramy przez sito.
  4. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Podajemy ze śmietaną.

Stek schabowy z kością z mangalicy, lazurowe puree, mus jabłkowy

  • stek z mangalicy 4 sztuki po ok. 300 g
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso nacieramy przyprawami i zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień mięso przed podaniem grillujemy.

Lazurowe puree

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 g masła
  • 250 ml śmietany 18%
  • 80 g sera pleśniowego lazur
  • gałka, sól, cukier do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy wodę i dajemy chwilę na odparowanie nadmiaru wody.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy śmietanę, masło ser lazur i ucieramy drewnianą łyżką.
  3. Przyprawiamy do smaku gałką, solą i cukrem.

Mus jabłkowy

  • 1 kg jabłek
  • 50 g masła
  • sól
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka obieramy, polewamy rozpuszczonym masłem, oprószamy solą, cukrem
  2. Zapiekamy w piekarniku na złoty kolor, następnie blendujemy na gładką masę.

Pierogi z ciasta szpinakowego z wędzonym pstrągiem i warmińskim serem

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 2 jajka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • sól

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak blendujemy i łączymy z resztą składników.
  2. Wyrabiamy ciasto.

Farsz

  • 200 g wędzonego pstrąga
  • 200 g warmińskiego sera
  • 60 g masła
  • koper
  • szczypior

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę oczyszczamy z ości i skóry, mieszamy z resztą składników.

Sos do pierogów

  • 50 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 listków szałwii
  • kieliszek białego wina
  • 200 g śmietany 30%
  • 50 g sera pleśniowego

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę rozdrabniamy i smażymy na maśle, dodajemy rozdrobniony czosnek, a następnie białe wino.
  2. Odparowujemy, dodajemy śmietankę i liście szałwii.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania płynu.
  4. Odcedzamy na drobnym sitku i doprawiamy serem lazur.

Warmińskie serniczki z sosem porzeczkowym

  • 90 g mąki pszennej do ciasta i do obtoczenia
  • 1 jajo – całe, 1 żółtko
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 90 g cukru
  • wanilia lub cukier waniliowy
  • olej do smażenia

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto.
  2. Wyrabiamy placuszki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.

Sos porzeczkowy

  • 100 g świeżych porzeczek
  • 20 g cukru
  • 55 ml wody
  • skórka z limonki do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Owoce oczyszczamy. Zalewamy wodą z cukrem i gotujemy.

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

 

Redakcja: A. Pulińska

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w Radio Olsztyn, Galiny, gotowanie
Kulinarna podróż po Warmii Szlakiem Kopernikowskim

Czym jest taksa chlebowa, jak wypieka się podpłomyki i jak wyglądało średniowieczne browarnictwo? Można się tego dowiedzieć podróżując po Warmii Szlakiem Kopernikowskim. Zachęca do tego Agata...

Zamknij
RadioOlsztynTV