Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kulinarna podróż po Warmii Szlakiem Kopernikowskim

fot. P. Getka

Czym jest taksa chlebowa, jak wypieka się podpłomyki i jak wyglądało średniowieczne browarnictwo? Można się tego dowiedzieć podróżując po Warmii Szlakiem Kopernikowskim.

Zachęca do tego Agata Grzegorczyk-Wosiek, inicjatorka przedsięwzięcia „Na szlaku smaku”.

Zbieractwo na przykład, gdzie się pojawiają jagody, podpłomyki, kiedy właśnie zaczynaliśmy jako ludzkość przetwarzać zboże. Patrzymy, co nam zostało z tego do dzisiaj. Zaczniemy od Olsztynka, przez Olsztyn i Dobre Miasto, Skończymy we Fromborku, a we Fromborku mamy nadzieję na ogród ziołowy.

00:00 / 00:00

„Na szlaku smaku” to niezwykłe połączenie turystyki, historii i warmińskiej kuchni. A opisy miejsc wartych odwiedzenia można znaleźć na stronie Przepisy Ze Śpiewnika. Program realizowany jest we współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie.

I.Malewska

Więcej w Warmia, gotowanie
Radio od kuchni. Elbląg kolejnym przystankiem na mapie kulinarnej podróży

Za nami drugi odcinek najsmaczniejszej audycji – Radio od kuchni. Tym razem byliśmy w Elblągu. Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn naszym słuchaczom prezentujemy 70 smaków z...

Zamknij
RadioOlsztynTV