Kulinarna podróż po Warmii Szlakiem Kopernikowskim
Czym jest taksa chlebowa, jak wypieka się podpłomyki i jak wyglądało średniowieczne browarnictwo? Można się tego dowiedzieć podróżując po Warmii Szlakiem Kopernikowskim.
Zachęca do tego Agata Grzegorczyk-Wosiek, inicjatorka przedsięwzięcia „Na szlaku smaku”.
Zbieractwo na przykład, gdzie się pojawiają jagody, podpłomyki, kiedy właśnie zaczynaliśmy jako ludzkość przetwarzać zboże. Patrzymy, co nam zostało z tego do dzisiaj. Zaczniemy od Olsztynka, przez Olsztyn i Dobre Miasto, Skończymy we Fromborku, a we Fromborku mamy nadzieję na ogród ziołowy.
„Na szlaku smaku” to niezwykłe połączenie turystyki, historii i warmińskiej kuchni. A opisy miejsc wartych odwiedzenia można znaleźć na stronie Przepisy Ze Śpiewnika. Program realizowany jest we współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie.
I.Malewska