Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Produkty wegańskie w audycji Jedzenie pod lupą

Od lewej: M. Maciejewski i D. Grzymska. Fot. Ł. Sadlak

W audycji wzięliśmy pod lupę produkty wegetariańskie. Coraz więcej osób przechodzi na taką dietę ze względów zdrowotnych oraz etycznych. I tu pojawia się odwieczny dylemat: co zrobić na obiad? Gotowy przepis ma nasz kucharz Maciek Maciejewski.

Tarta z brokułem i klopsikami z soczewicy

Składniki

  • farsz
  • 1 brokuł
  • 200 g ugotowanej soczewicy jaką lubimy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra i słodka do smaku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 150 ml śmietanki 30-35%
  • ok. 4 łyżek maki gryczanej
  • 4 jaja
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)
  • ciasto kruche
  • 200 g mąki
  • 100g masła
  • 1 jajo
  • sól
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto: mąkę odmierzamy, dodajemy pokrojone masło jajo i sól. Składniki siekamy nożem (jak najmniej ugniatamy rękoma, aby nie nagrzewać ciasta). Dodajemy łyżkę wody, wyrabiamy ciasto krótko, do uzyskania jednolitej formy. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st. C (bez termoobiegu). Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.

Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, soczewicę gotujemy w stosunku 1 do 1 i 3/4, studzimy (ważne, aby odparować dobrze wodę), miksujemy, dodajemy 2 jaja, mąkę gryczaną sól, pieprz, całą kurkumę, paprykę ostrą i słodką do smaku.

Formujemy małe pulpeciki i gotujemy w osolonej wodzie (sprawdzamy czy dobrze związały wrzucając najpierw jednego, jeżeli nie, dodajmy trochę mąki), brokuł po ostudzeniu miksujemy i łączymy z 2 jajami, śmietaną, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wlewamy na podpieczone ciasto, układamy pulpeciki z soczewicą i posypujemy tarkowaną mozarellą (grube oczka tarki) oraz piórka z czerwonej cebuli. Pieczemy w nagrzanym ppiekarniku w 180 st. C z termoobiegiem około 25 minut do zagęszczenia się środka (sprawdzamy delikatnie ruszając).

Smacznego!

Posłuchaj przepisu

00:00 / 00:00

Redakcja: Ł. Sadlak za D. Grzymska

Więcej w Dorota Grzymska
Dynią pożegnaliśmy letnią audycję Radio od kuchni

Letnią audycję Radio od kuchni zakończyliśmy najbardziej jesiennym ze wszystkich warzyw. Na blacie rządziła dynia. Było to nasze ostatnie spotkanie w czwartej edycji Radia od kuchni....

Zamknij
RadioOlsztynTV