Producenci i amatorzy serów na targach w Olsztynie. Były spotkania i degustacja najszlachetniejszych wyrobów mleczarskich
Do Olsztyna przyjechało kilkudziesięciu producentów serów i miłośników tych przysmaków z całej Polski. Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim po raz siódmy zorganizowano Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.
Były spotkania oraz degustacja najszlachetniejszych wyrobów mleczarskich. Dziesiątki producentów z całego kraju prezentowało swoje osiągnięcia w dziedzinie serowarstwa. Jak podkreślają organizatorzy Święta Sera, każdego roku stoiska wystawców odwiedza coraz więcej osób. W tym roku to kilka tysięcy ludzi.
Tytuł imprezy „Święto sera” podkreśla wagę tego produktu w codziennej diecie. Były spotkania z krajowymi autorytetami serowarstwa. Można było uzyskać odpowiedź na pytania dotyczące np. wyboru dobrego sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości ich znakowania, czy roli żywieniowej nabiału.
Ser zajmuje ważne miejsce w menu przeciętnego Polaka, jakkolwiek wciąż spożywamy go mniej, niż reszta Europy Zachodniej. Na Festynie zorganizowano także laboratorium sera i twarogu, wystawę fotograficzną oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości. Zorganizowano animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier.
Autor: B.Gajlewska
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy