Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie  

Hotelowe śniadania pod lupą. Sery i miody niskiej jakości, brak informacji o produktach

Nieprawidłowości w hotelowych bufetach śniadaniowych. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie skontrolował tzw. szwedzkie stoły śniadaniowe w hotelach na Warmii i Mazurach.

Podczas badań laboratoryjnych, przeprowadzonych w drugiej połowie czerwca, w kilku przypadkach zakwestionowano ser, który okazał się produktem seropodobnym. Ten sam problem dotyczył miodu.

Nieprawidłowości stwierdzono w zakresie jakości handlowej miodu. Badania wykryły nieprawidłowe cechy fizyko-chemiczne. Stwierdzona nieprawidłowość nie świadczyła jednak o podmianie prawdziwego miodu na miód sztuczny, ale wskazała na zdecydowanie gorszą jakość produktu

– relacjonowała Małgorzata Staniszewska z Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Aż w 75 procentach brakowało wykazu składników, do którego konsumenci mają prawo, by móc wybierać dania, czy produkty zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi i zdrowotnymi. Taka informacja powinna być wyłożona w widocznym i dostępnym miejscu.

Warmińsko-mazurscy urzędnicy sugerują, że była to pilotażowa kontrola i można spodziewać się kolejnych w całej Polsce.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w bufet śniadaniowy, badania laboratoryjne, hotel, miód, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, kontrola, hotelowe śniadanie, ser
Rozpoczęło się pierwsze w tym roku miodobranie na Warmii

Pszczelarze z Warmii i Mazur zaczynają pierwsze w tym sezonie miodobranie. To czas wytężonej pracy dla pszczół, jak i dla ludzi.  Jak mówiła pszczelarka Natalia Załęska-Pyć...

Zamknij
RadioOlsztynTV