Polacy marnują rocznie około 9 milionów ton żywności. Czy idea Foodsharingu rozwiąże ten problem?
Polacy marnują rocznie około 9 milionów ton żywności. W całej Unii Europejskiej marnuje się jej prawie 90 milionów ton. Statystyczny Europejczyk wyrzuca do kosza ponad 90 kg żywności. Do wyrzucania jedzenia przyznaje się prawie połowa Polaków.
Najczęściej do śmieci wyrzucamy pieczywo, owoce, warzywa, wędliny i nabiał. Dlatego Piotr Koprucki z Banku Żywności w Olsztynie apeluje, aby zakupy robić z listą konkretnych potrzeb, a jeśli wiemy, że czegoś nie zdążymy zjeść to warto podzielić się tym z innymi.
Jedzenie można przekazać do Caritas albo Banku Żywności. Można przekazać je także znajomym. Ostatnio jednak coraz popularniejsza w Polsce staje się idea Foodsharingu, czyli dzielenia się żywnością z innymi. Takie punkty przekazywania żywności działały w naszym regionie np. w czasie Wakacji na Mazurach. Korzystali z nich głównie żeglarze kończący i zaczynający swój urlop na wodzie.
W planach jest jednak uruchomienie na Warmii i Mazurach całorocznych punktów Foodsharingu, czyli przekazywania żywności.
Posłuchaj relacji Izabeli Malewskiej
Autor: I.Malewska
Redakcja: A. Podbielska