Podopieczni DPS-ów zmierzyli się w konkursie kulinarnym. „To była świetna zabawa”
W Środowiskowym Domu Pomocy w Żelaznej Górze odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny dla Osób Niepełnosprawnych. Uczestnicy z całego regionu zmagali się przygotowując dania obiadowe oraz słodkie desery.
O tym, kto brał udział w konkursie, powiedziała kierownik placówki Kalina Jakimczuk.
Jest to trzecia edycja konkursu kulinarnego, którego tematem przewodnim były polskie smaki. To są podopieczni z osiemnastu domów z całego województwa. Udział w konkursie brało 100 osób.
– Podopieczni DPS-ów przygotowywali potrawy, ale przede wszystkim dobrze się bawili – zauważył wicewojewoda warmińsko-mazurski Piotr Opaczewski.
To jest swego rodzaju wyciąganie osób ze swojej choroby. Tacy podopieczni mogą nie tylko gotować, ale także szyć, brać udział w różnego rodzaju zajęciach i warsztatach. W ich spojrzeniach i uśmiechach widać, że świetnie się bawią.
Pani Ania, jedna z uczestniczek rywalizacji, opowiedziała, co przygotowywała podczas kulinarnych zmagań w Żelaznej Górze.
Razem ze swoją ekipą przygotowaliśmy kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Aby je wykonać potrzeba trochę czasu, ponieważ trzeba przygotować ciasto oraz oddzielnie sos.
Wójt gminy Braniewo Jakub Bornus dodaje, że w najbliższych miesiącach gmina planuje przyjąć więcej osób pod opiekę placówki w Żelaznej Górze.
Jest to jedno z zadań gminy, aby prowadzić środowiskowe domy samopomocy. Na terenie naszej gminy jest jeden tego typu dom, w którym znajduje się 40 podopiecznych. Mam nadzieję, że od nowego roku będziemy mieć więcej miejsc.
Tegorocznym zwycięzcą konkursu kulinarnego zostali członkowie Środowiskowego Domu Pomocy Caritas we Fromborku, którzy przygotowali dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami.
Autor: J. Sulecki
Redakcja: M. Rutynowski