Owocowy sad dla pięknych włosów
Przyczyna nadmiernego wypadania włosów często może mieć podłoże genetyczne, ale osłabienie włosów może się wiązać również z niewłaściwą dietą. Eksperci zalecają m.in. większe spożycie owoców, które mogą zbawiennie wpłynąć na zdrowie włosów.
Jabłka, brzoskwinie, kiwi, papaja – to zaledwie kilka owoców, które warto włączyć do codziennego menu, aby poprawić kondycję włosów, przekonuje na łamach „Daily Mail” dr Bashar Bizrah.
„Najczęstszą przyczyną wypadania włosów, łysienia typu męskiego lub żeńskiego, jest kwestia genetyczna. Jednak czasem wypadanie włosów i ich przerzedzenie to wynik niewłaściwej diety i zła kondycja skóry głowy” – wskazuje ekspert. Poleca zwrócić uwagę na niektóre owoce, które są szczególnie łaskawe dla naszych włosów.
„Kolagen to białko, które jest nie tylko jednym z budulców naszych włosów, ale pomaga również utrzymać silną i zdrową skórę właściwą. Do syntezy kolagenu potrzebna jest m.in. witamina C” – wyjaśnia ekspert.
Znajdziemy ją m.in w takich owocach jak papaja, która zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż jedna pomarańcza. Papaja jest również bogata w potas, którego niedobór może wpływać na nadmierne wypadanie włosów.
„Większość ludzi jest świadoma tego, czym są wolne rodniki i jak wpływają na nasz organizm. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że wolne rodniki mogą również uszkadzać mieszki włosowe, szczególnie u osób starszych. Aby im przeciwdziałać nasze ciało potrzebuje antyoksydantów” – wyjaśnia ekspert.
Z owocowego sadu warto również wybrać ananasy. „Są one nie tylko bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina C i witamina B6, ale także przepełnione są licznymi przeciwutleniaczami, które są trwalsze niż te występujące w innych produktach spożywczych, dzięki czemu są szczególnie skuteczne” – wyjaśnia dr Bizrah.
Ekspert podkreśla, że dbając o zdrowie włosów należy przede wszystkim zadbać o skórę głowy. „Twoja skóra głowy zawiera gruczoły, które produkują sebum, naturalny olej, który ochraniają pasmo włosów. Jeśli na twoich włosach nie ma wystarczającej ilości tego nawilżającego sebum, cierpi na tym skóra głowy. Brzoskwinie mogą temu przeciwdziałać, ponieważ są bogate w witaminy A i C, dzięki czemu są doskonałym naturalnym środkiem nawilżającym” – wyjaśnia.
Do codziennego menu warto również włączyć kiwi. „Owoce te zawierają witaminę A, E, K, są również źródłem beta-karotenu i luteiny. Zawiera również dużo witaminy C, która jest konieczna do syntezy kolagenu. Kiwi zawiera również takie minerały jak cynk, magnez i fosfor” – wymienia ekspert.
A jeśli zmagamy się z łupieżem, warto sięgnąć po jabłka. „Zawierają witaminy A, B i C, które są niezbędne, jeśli chodzi o utrzymanie zdrowej skóry głowy i zapobieganie łupieżowi. Są również bogatym źródłem antyoksydantów” – dodaje.
Autor: PAP Life
Redakcja: K. Ośko