Lokalne specjały. Wyjątkowe miejsce w Tomaszkowie
Targowisko „Dobre bo Nasze Warmińsko-Mazurskie” w podolsztyńskim Tomaszkowie obchodzi rocznicę powstania. To miejsce spotykań lokalnych wytwórców: wędlin, pieczywa i produkowanych domowymi sposobami przetworów.
Są m.in. ryby i sery – a wszystko w duchu kuchni warmińskiej. – To wyjątkowe miejsce. Widzimy, jak dużym zainteresowaniem się cieszy – mówi wójt gminy Stawiguda, Michał Kontraktowicz.
Wśród odwiedzających był także prof. Norbert Maliszewski, szef Rządowego Centrum Analiz, który podkreślał jak ważną rolę kulinaria pełnią w podtrzymywaniu tożsamości kulturowej. – Trzeba pamiętać, że w zmieniającym się świecie, m.in. lokalna kuchnia buduje naszą tożsamość. Warto też wspomnieć, że im krótsza droga od wytwórcy do naszych stołów, tym produkty są bardziej świeże i mają lepszą jakość – dodaje Norbert Maliszewski.
„Dobre bo nasze” – bo pod taką nazwą działają wystawcy z Tomaszkowa spotykają się w „Spiżarni Warmińskiej ” w każdą sobotę.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: L. Tekielski
Redakcja: K. Piasecka