Kiedy cholesterol zagraża naszemu zdrowiu?
Cholesterol jest rodzajem lipidu niezbędnym do funkcjonowania naszego organizmu. W około 70 procentach wytwarzany jest w wątrobie, resztę dostarczamy z pożywieniem. Często o cholesterolu mówi się źle, ponieważ zbyt duża jego ilość zwiększa ryzyko miażdżycy, a to prowadzi do rozwoju choroby wieńcowej, zwału serca czy udaru mózgu.
Warto przypomnieć, że waga nie jest wyznacznikiem poziomu cholesterolu. Przekroczone normy mogą mieć również osoby szczupłe. Cholesterol należy kontrolować szczególnie i to bez względu na wiek, gdy występuje cukrzyca, otyłość, nałóg tytoniowy oraz rodzinnie obciążenie hipercholesterolemią.
Należy też zaznaczyć, że nie każdy podwyższony wskaźnik w profilu lipidowym jest powodem do niepokoju. – Wiele zależy od ogólnej sytuacji zdrowotnej pacjenta – uważa dr hab. Radosław Grabysa, kardiolog, który kieruje oddziałem chorób wewnętrznych, gastroenterologii i kardiologii onkologicznej Szpitala MSWiA z W-M Centrum Onkologii w Olsztynie.
Posłuchaj rozmowy Agnieszki Lipczyńskiej
Audycja Na zdrowie w Radiu Olsztyn w soboty o godzinie 12.15.
Autor: A. Lipczyńska
Redakcja: A. Niebojewska