Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kawior z bakłażana?

Fot. PAP Life

Latem sięgamy nie tylko po sezonowe owoce – jak np. truskawki – czy warzywa, np. szparagi. Chętniej jadamy też owoce morza, które kojarzą się z wakacjami. Jeśli jednak ktoś jeszcze się do nich nie przekonał, na początek może spróbować kawioru z… bakłażana.

Do jego przygotowania potrzebne są: 2 bakłażany, główka czosnku, 4 gałązki rozmarynu, 2 łyżeczki creme fraiche (czyli świeżej, lekko ukwaszonej śmietany o 35 proc. zawartości tłuszczu), sól i pieprz.

Bakłażany kroimy wzdłuż, główkę czosnku – w poprzek. Połówki bakłażana nacieramy czosnkiem i na każdą z nich kładziemy gałązkę rozmarynu. Połówki bakłażana zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 160 st. C. Gdy staną się miękkie, studzimy je, zdejmujemy folię i usuwamy gałązki rozmarynu. Łyżką wyskrobujemy wnętrze bakłażanów, które następnie przekładamy do miski. Dodajemy creme fraiche, lekko blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Autor: PAP Life

Więcej w bakłażan, kawior, przepis
Wiosenna sałatka z pierwszymi polskimi truskawkami

Pojawiają się już pierwsze polskie truskawki. Są jeszcze zbyt drogie, by upiec z nich ciasto lub przygotować mus, ale możemy sobie pozwolić, by garść truskawek dodać...

Zamknij
RadioOlsztynTV