Kawior z bakłażana?
Latem sięgamy nie tylko po sezonowe owoce – jak np. truskawki – czy warzywa, np. szparagi. Chętniej jadamy też owoce morza, które kojarzą się z wakacjami. Jeśli jednak ktoś jeszcze się do nich nie przekonał, na początek może spróbować kawioru z… bakłażana.
Do jego przygotowania potrzebne są: 2 bakłażany, główka czosnku, 4 gałązki rozmarynu, 2 łyżeczki creme fraiche (czyli świeżej, lekko ukwaszonej śmietany o 35 proc. zawartości tłuszczu), sól i pieprz.
Bakłażany kroimy wzdłuż, główkę czosnku – w poprzek. Połówki bakłażana nacieramy czosnkiem i na każdą z nich kładziemy gałązkę rozmarynu. Połówki bakłażana zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 160 st. C. Gdy staną się miękkie, studzimy je, zdejmujemy folię i usuwamy gałązki rozmarynu. Łyżką wyskrobujemy wnętrze bakłażanów, które następnie przekładamy do miski. Dodajemy creme fraiche, lekko blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Autor: PAP Life