Jeleń na rozkładzie
Wojciecha Charewicza prawdziwym kulinarnym smakoszom nie trzeba przedstawiać. Tym z Państwa, którzy jeszcze nie zetknęli się z mistrzem w wielkim skrócie zaprezentuję jego sylwetkę. Wojciech Charewicz z zawodu jest dziennikarzem, ale z zamiłowania: kucharzem, myśliwym, globtroterem, historykiem i szachistą. To Mistrz Polski w grillowaniu ryb z 2001 roku, wicemistrz w konkursie kuchni regionalnej Warmii i Mazur w 2003 i 2005 roku. W 2006 mistrz kuchni Warmii i Mazur. W 2007 zdobył pierwszą nagrodę publiczności na mistrzostwach w Starych Jabłonkach. Dwukrotny finalista Mistrzostw Polski w Grillowaniu. Otrzymał certyfikat za węgorza wędzonego po polsku, białą kiełbasę z dzika oraz pstrąga faszerowanego z grilla. Na swoim koncie ma ponad 800 publikacji o tematyce kulinarnej. Od grudnia 2012 roku jest autorem łowieckiej rubryki kulinarnej w miesięczniku „Brać Łowiecka”. W syberyjskiej i kanadyjskiej tajdze czuje się jak w domu. Od ponad 20 lat spędza tam wszystkie urlopy. Na Alasce, w Rosji i w Kambodży zrealizował 36 filmów o tematyce podróżniczo-kulinarno-wędkarskiej: „Zjedz Alaskę”, „Zjedz Rosję” „Zjedz Kambodżę”. Jest pomysłodawcą i współtwórcą oraz współprowadzącym 6-odcinkowego serialu TV – „Kulinarna Mapa Polski”. Wspólnie z dietetyczką dr Aleksandrą Czarnewicz-Kamińską wydali książkę kulinarną „Dieta i Miłość”. Nade wszystko ceni i propaguje tradycyjną kuchnię polską, w tym tę z Warmii i Mazur. Jest mistrzem w przyrządzaniu ryb i dziczyzny. I właśnie specjalnie dla słuchaczy Radia Olsztyn zdradza swój przepis na genialny stek z jelenia.
Szczególnie proszę zwrócić uwagę na cenne rady mistrza, z którymi zetkną się Państwo również w kolejnych audycjach.
Składniki: schab z jelenia, sól, pieprz, małe ziemniaczki, sól himalajska i pieprz świeżo mielony. Sos – majonez, jogurt, czosnek, sól.
Mięso, szczególnie ze zwierzyny płowej (czyli jelenina, sarnina) jest najlepsze, gdy skruszeje w zamrażarce. Dzień wcześniej należy mięso rozmrozić w lodówce. Umyć i wyciąć wszystkie!!! tłuszcze i błony, bo te jełczeją w zamrażarce. I teraz UWAGA! schab przekroić wzdłuż, zgodnie z włóknami. Dla porównania można część schabu pokroić normalnie – w poprzek włókien. Rozgrzać patelnię i na suchą!!! położyć stek. Smażyć ok. minuty (jak krawędź do 3/4 zmieni kolor). Przełożyć na drugą stronę i smażyć ok. pół minuty. Usmażony stek włożyć do rondelka z pokrywką, by w ten sposób doszedł. Solimy i pieprzymy na talerzu.
Małe ziemniaczki umyć, odkroić przebarwienia, osuszyć i wrzucić na patelnię z olejem oraz cebulką pokrojoną w piórka. Przykryć przykrywką i dusić ok. 20 minut.
Sos przyrządzamy na zimno – 3 łyżki majonezu zmieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, rozetrzeć ząbek czosnku i lekko posolić.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: