Jedzenie pod lupą. W „Bliższych Spotkaniach” wszystko o GMO i modyfikowanej żywności
GMO, czyli genetycznie modyfikowane organizmy, których DNA zmieniono za pomocą inżynierii genetycznej. Dorota Grzymska szukała odpowiedzi na pytania: Czy jest się czego obawiać? Czy w Polsce są uprawy GMO? Czy żywność produkowana z takich roślin jest bezpieczna?
Gośćmi audycji byli:
- Krzysztof Jednacz – Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Olsztynie
- Katarzyna Paszkowska – dietetyczka z Poradni Sekrety Diety
- Magdalena Woltmanowska – wojewódzka stacja Sanepidu w Olsztynie
- Agnieszka Sołtysiak – Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie
Po raz pierwszy na większą skalę zaczęto wysiewać soję, rzepak i kukurydzę zmodyfikowane genetycznie w 1996 r. w Ameryce Północnej. Dziś rosną już na wszystkich kontynentach na powierzchni prawie sześciokrotnie większej, niż całe terytorium Polski. Niektóre szacunki mówią, że ludzkość przez ostatnie dwie dekady mogła zjeść ponad 2 tryliony posiłków zawierających zmodyfikowane rośliny.
Na czym polega modyfikacja genetyczna roślin? Dokonywanie manipulacji w genomach jest możliwe przy zastosowaniu metod inżynierii genetycznej, pozwalających na izolację, namnożenie i wprowadzanie pożądanych genów do wybranych komórek.
Obecnie dostępne są transgeniczne:
- truskawki o wyższej zawartości cukru w owocach, opóźnionym dojrzewaniu i odporne na mróz
- soja odporna na herbicydy, wirusy i szkodniki
- ryż z przeszczepionym z żonkila genem warunkującym produkcję β-karotenu, niezbędnego w czasie wytwarzania wit. A
- ziemniaki o podwyższonej zawartości skrobi i obniżonej ilości glikoalkaloidów występujących w surowych ziemniakach i szkodliwych dla ludzi, posiadające odporność na herbicydy, stonkę ziemniaczaną oraz wirusy
- kukurydza zdolna do wytwarzania związków używanych do wyrobu leków bądź szczepionek,
- bawełna produkująca włókna zawierające domieszki poliestru, podnoszącego jej właściwości termoizolacyjne.
Według Koalicji Polska Wolna od GMO mimo zakazu upraw, nasz kraj wcale nie jest wolny od GMO. Podstawowe produkty, które codziennie wkładamy do koszyka, takie jak chleb, wędliny czy jogurty, mogą zawierać składniki genetycznie zmodyfikowane.
GMO mogą zawierać: oleje roślinne (kukurydziany, sojowy, rzepakowy) chipsy, burgery wegetariańskie, substytuty mięsa, lody, jogurt, tofu, sos sojowy, ser sojowy, sos pomidorowy, białka, płatki zbożowe, hamburgery, hot-dogi, margaryna, majonez, zboża, krakersy ciastka, czekolada, cukierki, proszek do pieczenia alkohol, wanilia, cukier puder, masło orzechowe, mąka wzbogacana oraz makarony.
Jako że świadomość w nas wzrasta, na rynku pojawiają się już produkty, które mają specjalny znaczek: bez GMO, czy GMO free.
Posłuchaj gości Doroty Grzymskiej
Redakcja: BSChromy