Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna
Jak zapobiegać marnowaniu jedzenia? Bank Żywności przekonuje: musimy jak najszybciej nabierać dobrych nawyków
W całej Polsce marnuje się 9 milionów ton żywności rocznie – alarmują pracownicy Banku Żywności. W centrum Olsztyna uświadamiali młodzież i przechodniów. To pokłosie wczorajszego Światowego Dnia Żywności.
42% Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. – Mamy też dane dotyczące podziału na produkty – mówiła Edyta Jermakow, rzeczniczka olsztyńskiego Banku Żywności.
Na przykład 49% osób przyznaje się, że wyrzuca pieczywo, 45% wędlinę, 46% owoce, 37% warzyw, 27% jogurtów, 17% ziemniaki i 10% osób przyznaje się do regularnego wyrzucania mięsa
– dodała Jermakow.
– Takie happeningi są niezbędne – przekonywał Piotr Koprucki z Banku Żywności.
Szczególnie takie jak ten olsztyński, bo w nim uczestniczy młodzież. To oni najszybciej zwrócą uwagę rodzicom. Poza tym w niedalekiej przyszłości sami będą decydować o swoim losie. Chcemy, żeby dobre nawyki młodzież nabrała jak najszybciej
– podkreślał Koprucki.
Piotr Koprucki twierdzi również, że problem marnowania żywności coraz częściej dotyczy konsumentów, a nie tylko jej producentów.
Badania sprzed 10 lat pokazują, że prawie 1/3 zmarnowanej żywności leży po stronie właśnie konsumentów. Badania, które my prowadziliśmy potwierdzają, że te wskaźniki niestety rosną
– mówił.
Tylko w ubiegłym roku Bank Żywności w Olsztynie przekazał potrzebującym 3 tysiące ton żywności. Jedzenie trafiło do ponad 64-ech tysięcy osób. Bank chwali się również, że uratował 544 tony żywności przez zmarnowaniem – pozyskując ją ze sklepów i producentów.
Posłuchaj relacji Marka Lewińskiego
Autor: M. Lewiński
Redakcja: A. Dybcio