Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Region, STYL i ZDROWIE
Jak sobie radzić ze świątecznym przejedzeniem? Sposobów jest kilka
Pierogi, ryba po grecku, sałatka jarzynowa, czy sernik – te i inne potrawy najczęściej zostają nam po świętach Bożego Narodzenia. Nie mając pomysłu, co z nimi zrobić często przejadamy się, a potem cierpimy.
Jeśli chcemy tego uniknąć, powinniśmy wrócić do regularnych odstępów między posiłkami i nie zapominać o piciu wody – radzi dietetyk kliniczny z olsztyńskiego Szpitala Dziecięcego dr Anna Hinburg.
Wodę należy pić 20 minut przed posiłkiem i 20 minut po posiłku. Jeśli ktoś ciągle odczuwa dolegliwości żołądkowe to dobrze jest wprowadzić ciepłą wodę z cytryną.
Można też w odpowiedni sposób przyprawaić jedzenie.
Jako przyprawa sprawdzi się zarówno imbir jak i kurkuma. Te dwie przyprawy pięknie regulują nasze trawienie.
Warto pomyśleć również o herbatach i naparach ziołowych. Układ trawienny znakomicie reguluje również napar z ostropestu, co docenią miłośnicy yerba mate.
Posłuchaj rozmowy Macieja Świniarskiego
Autor: M. Świniarski
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy
ZOBACZ TAKŻE
Z wielkanocnego stołu na śmietnik. Ponad połowa z nas marnuje jedzenie Ponad połowa Polaków przygotowuje na święta wielkanocne za dużo jedzenia, które […]
Jakie ryby pojawiają się na świątecznych stołach? Średnio w przeliczeniu na osobę na świecie zjadamy ponad 20 kg ryb rocznie. W Polsce […]
Wigilia Dziś Wigilia - dzień poprzedzający Boże Narodzenie. Choć nie jest świętem, w polskiej […]
Co można wyczarować z pokrzywy? Słuchaj letniej edycji ”Radia od kuchni” Kuchnia warmińska i pokrzywa! Co można z niej przyrządzić dodając cukinię, melona […]