Drugi sezon „Radia od kuchni”. Dziś premiera książki z przepisami kulinarnymi
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2022/01/radio_od_kuchni_BLS9-1024x683.jpg)
Fot. P. Getka
“Radio od kuchni” to audycja popularna nie tylko wśród naszych Słuchaczy, ale także pracowników Radia Olsztyn. Latem, w plenerowej kuchni w radiowym ogrodzie, powstawały pyszne dania. Podsumowaniem sezonu jest drugi tom książki „Radio od kuchni”, który właśnie oddajemy w Państwa ręce.
Będziemy ją rozdawać od godziny 10 w Bliższych Spotkaniach. Słuchajcie audycji prowadzonej przez Izabelę Malewską i Małgorzatę Sadowską, żeby dowiedzieć się, jak można zdobyć egzemplarz tej wyjątkowej książki kucharskiej.
Tym razem do wspólnego gotowania z kucharzami Maciejem Maciejewskim i Dariuszem Barygą zaprosiliśmy lokalnych producentów, a także ludzi ze świata kultury i sportu. Każde spotkanie było okazją do wysłuchania ciekawych opowieści o pracy i pasji naszych gości. Okazało się, że wszystkich łączy miłość do dobrego jedzenia, lokalnych produktów, tradycji kulinarnych, a także chęć odkrywania nowych smaków.
Powstawały potrawy zawierające szczyptę nieoczywistych składników, nutę tradycji i smaków z Warmii, Mazur i Powiśla. Każdy z odcinków miał też motyw przewodni, od pokrzywy zaczynając, a na kapuście kończąc.
Korzystając z regionalnych produktów, można przygotować fantastyczne dania, które będą cieszyć podniebienia. Jak wykorzystaliśmy je w naszej kuchni? Przekonajcie się sami korzystając z wyjątkowych przepisów kulinarnych.
“Radio od kuchni” to obowiązkowa lektura dla tych, którzy na talerzu lubią łączyć tradycję z nowoczesnością. Przepisy są proste, a potrawy pyszne. Jeśli szukacie inspiracji, otwórzcie naszą książkę na dowolnej stronie, włączcie Radio Olsztyn i bawcie się smakami w swojej kuchni.
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2022/01/radio_od_kuchni8-1024x683.jpg)
Fot. P. Getka
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2021/09/1B1A7968-1024x683.jpg)
Jaja zapiekane w szynce dojrzewającej z fioletowym ziemniakiem
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2021/09/1B1A8733-1024x683.jpg)
Ziemniaki faszerowane
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2021/09/1B1A8047-1024x683.jpg)
Burgery z jajem i fioletowym ziemniakiem
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2021/08/1B1A4785-1024x683.jpg)
Conchiglioni rigatii (makaron muszle)
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2021/08/1B1A2716-1024x683.jpg)
Bażant po szlachecku
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2021/08/1B1A2656-1024x683.jpg)
Uda z perliczki w szynce dojrzewającej dylewskiej
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2021/07/33-1024x683.jpg)
Sielawa duszona w sosie maślano-pietruszkowym
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2021/07/DSC_3811-1024x683.jpg)
Chłodnik z botwiny z chili
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2021/07/Ciasto-francuskie-z-pastą-warzywną-i-pstrągiem-wędzonym-1024x576.jpg)
Ciasto francuskie z pastą warzywną i pstrągiem wędzonym
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2021/09/8-1024x683.jpg)
Deser z kaszy jaglanej
![](https://radioolsztyn.pl/wp-content/uploads/2022/01/radio_od_kuchni_BLS10-1024x683.jpg)
fot. P. Getka