Cenne chwasty. Część z nich ma właściwości lecznicze
Uciążliwe dla wielu ogrodników rośliny, odgrywają ważną rolę w ekosystemie, a nierzadko mają też wartość użytkową. Mowa o chwastach, które dziś w Europie niszczymy tylko gdy są wyraźnym zagrożeniem dla rolniczych plonów.
Poza działalnością rolniczą, chwasty w przyrodzie są bardzo pożyteczne. Podnoszą bioróżnorodność, są też źródłem pożywienia dla owadów i ptaków.
Dzięki nim możemy na pierwszy rzut oka ocenić z jaką glebą mamy do czynienia – wyjaśnia profesor dr hab. Marek Marks z UWM w Olsztynie.
Na glebach kwaśnych występują: skrzyp polny, szczaw polny czy sporek. Natomiast na glebach bardzo żyznych i bogatych w azot będzie to pokrzywa czy przytulia czepna. Chwasty mogą być roślinami wskaźnikowymi.
Niektóre z roślin uważanych za chwasty zaczęły na trwałe znikać z naszego krajobrazu.
Pewne gatunki uznawane za chwasty. Jeszcze kilkanaście lat temu za chwast uznawany był kąkol polny, który dziś staje się gatunkiem chronionym. Był bardzo wrażliwy na różne substancje aktywne herbicydów i został wyniszczony w środowisku.
Dziś obchodzony jest Światowy Dzień Doceniania Chwastów.
Posłuchaj relacji Joanny Golon
Autor: J. Golon
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy