Bliższe Spotkania – 30.11.2020
Koronawirus – ozonowanie, konkurs kulinarny i savoir-vivre – to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiali Izabela Malewska i Maciek Świniarski.
Ze względu na pandemię COVID-19 – wielu z nas zastanawia się, jak pozbyć się drobnoustrojów z otoczenia. Ostatnio furorę robi ozonowanie pomieszczeń – kiedyś stosowane do zabijania nieprzyjemnych zapachów, dziś do pozbycia się wirusów i bakterii chorobotwórczych. Na czym polega ozonowanie mieszkania i czy warto się zdecydować na dezynfekcję, jeżeli w mieszkaniu przebywała osoba chora na koronawirusa – o tym mówił Karol Stankiewicz, zajmujący się ozonowaniem, a z którym rozmawiał Robert Lesiński.
W tym roku ze względu na pandemię koronawirusa Wigilię Bożego Narodzenia i święta spędzimy w mniejszym gronie. Jednak nie oznacza to, że musimy rezygnować z tradycyjnych i ulubionych potraw. Warmińsko – Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza wszystkich mieszkańców naszego województwa do udziału w konkursie kulinarnym „Z kapustą na wigilijnym stole”. Do udziału w konkursie zachęca Radosław Skudlarz z WM ODR.
A jakie dania wigilijne z kapustą proponuje Maciej Maciejewski, kucharz?
Dziś w stałym cyklu savoir-vivre o tym, czy potrafimy ze sobą rozmawiać na argumenty. Dyskusja ma wiele twarzy – czasami przeradza się w kłótnię. Pada wiele gorzkich i niepotrzebnych słów – i tu należałoby przypomnieć stare przysłowie „nie rób drugiemu, co tobie niemiłe”. Jak rozmawiać, żeby to była rozmowa na argumenty z zachowaniem szacunku dla drugiej osoby radziła Aleksandra Zapolska, specjalista od wystąpień z grupy Toastmasters Olsztyn.
Redakcja: A. Dybcio za D. Kucharzewska