Bliższe Spotkania – 16.10. 2020
Koronawirus, ozdrowieńcy, Światowy Dzień Żywności oraz hejt i nękanie – to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiali Iza Malewska i Maciek Świniarski.
Rośnie liczba zakażeń koronawirusem. Stolica Warmii i Mazur od jutra znajdzie się w strefie czerwonej. Niektórzy przechodzą chorobę bezobjawowo, inni z nią walczą przez dłuższy czas, a są i tacy, którzy walkę z chorobą przegrywają. Dziś historie ozdrowieńców i osób walczących z COVID-19.
Wysportowany, młody i silny – Maciej Sarnacki judoka Gwardii Olsztyn, olimpijczyk z Rio de Janeiro, wielokrotny medalista mistrzostw Polski i imprez międzynarodowych z koronawirusem walczył bardzo długo. Powoli dochodzi do siebie, wznowił treningi, ale jak mówi nie było łatwo.
Trzeci tydzień z chorobą walczy dr Anna Hinburg, dietetyk kliniczny ze Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.
Swoimi spostrzeżeniami na temat odpowiedzialności podczas pandemii podzielili się także nasi słuchacze.
Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa (FAO) na świecie około 1/3 żywności ląduje w koszu. W Unii Europejskiej 88 milionów ton, a w Polsce 9 milionów ton.
Dziś Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk i Bank Żywności w Olsztynie organizują międzypokoleniowe warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy będą uczyć się gotować zdrowo i zgodnie z ideą zero waste. O warsztatach mówiła Aneta Janikowska Kiśluk z Banku Żywności w Olsztynie.
Jak przedłużyć termin przydatności do spożycia radziła Marta Kopcewicz z Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk i Bank Żywności w Olsztynie.
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy za D.Kucharzewska