Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -3 °C pogoda dziś
JUTRO: -2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Apetyt na zdrową żywność

Fachowcy oceniają, że polski rynek żywności tradycyjnej jest wart ok. 600 mln zł i będzie w najbliższych latach rósł bardzo dynamicznie. W tej chwili wzrost wynosi ok 20-30 procent rocznie, ale niektórzy przewidują, że może nas czekać taki boom jaki nastąpił kilka lat temu w Szwecji,  gdzie przez kilka lat wzrosty wynosiły nawet do 70%.

Zwiększa się świadomość Polaków dotycząca zdrowego żywienia i przybywa producentów z tej branży. Nadal jednak konsumenci mają utrudniony dostęp do przetworzonych produktów, które w przeważającej mierze sprowadzane są z Niemiec czy Czech.

Świadomość Polaków dotycząca zdrowej żywności jest jeszcze stosunkowo niska. Z badań przeprowadzonych przez OBOP wynika, że tyko 4 proc. Polaków wie, czym jest żywność ekologiczna. Wielu uważa, że polska żywność z założenia jest zdrowa, co nie do końca się przekłada na rzeczywistą definicję zdrowej żywności, czyli pozbawionej chemii, koloryzantów, konserwantów czy najgroźniejszych – pestycydów i hormonów.

Producenci żywności tradycyjnej takich środków unikają jak ognia. Jest jeden minus – ekologiczna, tradycyjna żywność jest droga. Dlatego też coraz więcej osób zaczyna własnoręcznie przetwarzać żywność na własny użytek.

Marek Michalski rozmawia z Jarosławem Parolem, dr. Grzegorzem Russakiem, producenci żywności tradycyjnej i regionalnej oraz panią Kamilą, która sama piecze chleb, robi wędliny a jej mąż warzy piwo i uczy się wędzenia.

Zapraszamy do wysłuchania raportu Marka Michalskiego:

00:00 / 00:00

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Plakat akcji Płać podatki w Olsztynie
Płać podatki w Olsztynie!

Pracują lub uczą się w Olsztynie, ale są zameldowani poza stolicą Warmii i Mazur. Korzystają z olsztyńskich inwestycji, ale ich podatki trafiają do rodzinnych miast. Takich...

Zamknij
RadioOlsztynTV