Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -1 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Zupa z serków topionych w Jedzeniu pod Lupą

Fot. Adobe Stock

Czy z serków topionych można przyrządzić pyszną zupę? Czy w ogóle są one zdrowe? O tym przekonacie się w audycji Jedzenie pod Lupą.

Dorota Grzymska i kucharz Darek Baryga przygotowali przepis na zupę krem z serków topionych z dodatkiem dyni. Czy spróbujecie z nimi ugotować i podzielić się opinią na temat zupy krem?

Krem z serków topionych z dodatkiem dyni

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 10-12 serków topionych,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g masła,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 200 g dyni hokkaido,
  • papryka słodka w proszku.

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę pokrój. Rozgrzej patelnię i podsmaż na maśle cebulę oraz czosnek. Bulion drobiowy lub warzywny zagotuj, dorzuć podsmażoną cebulę i czosnek oraz odwinięte z opakowań serki topione. Mieszaj, aż serki zaczną się rozpuszczać. Dodaj do tego pieczoną dynię hokkaido. Blenderem ręcznym zmiksuj składniki na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną słodkiej papryki.

Zupa krem serowa najlepiej smakuje podana z małymi grzankami, groszkiem ptysiowym.

Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej

00:00 / 00:00

Redakcja: M. Rutynowski za D. Grzymska

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pamiątki i historie powojennych przesiedleńców na wystawie w Olsztynie

„Przesiedleńcy – uciekinierzy – osadnicy” to tytuł wystawy, którą można oglądać od soboty w Zajezdni Trolejbusowej przy Muzeum Nowoczesności w Olsztynie. Na wystawie prezentowane są oryginalne...

Zamknij
RadioOlsztynTV