Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Autorski przepis na pierogi z wiśniami w Jedzeniu pod Lupą

Od lewej: M. Maciejewski i D. Grzymska

Wiśnie – to samo zdrowie! Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają ponad 10 mg witaminy C w 100 gramach. Owoce te stanowią bogactwo witaminy A, B2 oraz potasu, cynku, miedzi i żelaza. Zawierają też cenny błonnik i garbniki, a w 100 gramach wiśni jest zaledwie 50 kcal.

Właśnie mamy sezon na wiśnie, warto więc zrobić z nich nie tylko przetwory, ale także potrawy na obiady. Pomoże nam w tym zaprzyjaźniony kucharz Maciej Maciejewski – oto jego autorski przepis na pierogi.

Pierogi z wiśnią i chilli

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 125 ml wrzątku
  • 0,1 ml oleju
  • sól
  • 250 g wiśni bez pestek
  • 50 g miodu lub więcej wedle uznania
  • ok. 1 cm papryczka chilli
  • śmietana 18%

Przygotowanie:

Wsypujemy mąkę do miski z solą, zalewamy wrzątkiem i olejem, wyrabiamy (początkowo mieszamy łyżką, potem wyrabiamy). Papryczkę chilli wraz z pestkami (ok. 1 cm) kroimy w drobną kostkę,
wiśnie wkładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy miodu i pokrojoną papryczkę chilli. Po odparowaniu i zagęszczeniu odkładamy do przestygnięcia. Następnie lepimy pierogi i gotujemy po wypłynięciu przez 2 minuty. Podajemy ze śmietaną.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciąg dalszy sprawy oskarżonej o zabójstwo męża. Prokuratura składa apelację

Będzie ciąg dalszy procesu kobiety oskarżonej, ale w pierwszej instancji nieprawomocnie uniewinnionej, od zarzutu zabójstwa męża. Zbrodnia miała miejsce w lutym 2021 roku w Reszlu. Do...

Zamknij
RadioOlsztynTV