Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Kultura, Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Radio Elbląg, Olecko, STYL i ZDROWIE, Region, Ostróda, Pisz, Regiony, Szczytno, Węgorzewo
Rybka, podpłomyki, kartacze. Regionalny kalendarz imprez kulinarnych
Regionalne dania ze smażoną czy wędzoną rybą przyciągają turystów na Warmię i Mazury. Podczas wakacji w warmińskich i mazurskich miejscowościach można spróbować lokalnych przysmaków przygotowanych przez regionalnych producentów żywności.
W ten weekend odbywa się Mazurski Festiwal Rybny „Rybka na zdrowie”, który jest ważnym punktem programu obchodów Dni Mikołajek.
Festiwal rybny ma długą tradycję. Dla wielu mieszkańców i turystów stanowi ważny przystanek na wakacyjnej mapie. Świeże ryby i oparte na nich produkty regionalne są magnesem przyciągającym gości, a władze regionu od lat są zainteresowane gospodarczym i rekreacyjnym wykorzystaniem zasobów naturalnych w sposób racjonalny.
W popularyzację takiej aktywności co roku włączają się gospodarze Mikołajek i sąsiednich miejscowości. Wielkie Jeziora Mazurskie to nie tylko nasza wizytówka, ale obszar niezwykle atrakcyjny turystycznie. Chcemy, aby był on kojarzony z dobrym klimatem – dla żeglarstwa, wędkarstwa, sportu, a także inwestycji, rozwoju przedsiębiorczości i zrównoważonej gospodarki
– powiedział marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Marcin Kuchciński.
Blogerka kulinarna z Olsztyna Agata Grzegorczyk-Wosiek zauważyła, że wyruszając na wakacje chcemy odkrywać historię i kulturę miejsca, do którego zmierzamy.
Chcemy też poznać lokalne smaki, bo są one wyrazem tego, jak się kształtowała kultura w danych miejscach. Na przykład skosztowanie lokalnej zupy może być też początkiem odkrywania regionalnej historii
– dodała.
Obecnie blogerka zakończyła prace nad książką o kulinariach z Warmii sięgając do kuchni pruskiej.
Interesowało mnie, jakie zioła i jagody zbierano w lesie, jakie obrzędy towarzyszyły wyprawom na ryby, jak przygotowywano podpłomyki i dlaczego w kuchni używano oleju lnianego
– podkreśliła Grzegorczyk-Wosiek, namawiając do smakowania lokalnych dań.
Kalendarz Imprez Kulinarnych
Po Mikołajkach wydarzenia będą się odbywały w lipcu i sierpniu kolejno w Pasymiu, Świętajnie, Rozogach, Gołdapi, Żytkiejmach, Olsztynku, Olecku i Elblągu. Na wrzesień organizatorzy zaplanowali jeszcze festiwale w Olsztynie oraz Olszynach z finałem w Kraplewie.
Sięganie po lokalne przysmaki, nie tylko podczas wakacyjnych podróży, ale również na co dzień, jest modne i wspiera rozwój lokalnej gospodarki. Doceniając ten dorobek, samorząd województwa ustanowił sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury. Planując wakacje i podróże po Warmii, Mazurach i Powiślu warto zajrzeć na stronę internetową i świadomie skorzystać z naszej oferty kulinarnej
– dodał marszałek Kuchciński.
24 kwietnia ubiegłego roku sieć powołał zarząd województwa. Celem Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury jest m.in. promocja zdrowej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności. Do sieci należą wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia, co ma być gwarancją jakości dla konsumentów.
Autor: A. Libudzka/PAP
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy