O regionalizmach i kamieniach milowych w polszczyźnie
Czy słuchają nas zwolennicy kiszenia czy kwaszenia kapusty? Wolicie ogórki kiszone czy kwaszone? Językoznawcy zajmują się również leksyką kulinarną.
W Bezbłędniku Językowym rozmawialiśmy o regionalizmach i kamieniach milowych we współczesnej polszczyźnie. W audycji usłyszeliśmy m.in. prof. dr hab. Dorotę Rembiszewską z Instytutu Slawistyki PAN, dr hab. Mirosławę Sagan-Bielawę z Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz prof. dr. hab. Mirosława Bańkę z Uniwersytetu Warszawskiego. Naukowcy uczestniczyli w konferencji zorganizowanej przez Instytut Językoznawstwa UWM „Nowe zjawiska w języku, tekście i komunikacji. Leksyka i gramatyka”.
Posłuchaj audycji Anny Minkiewicz-Zaremby
W audycji usłyszeliśmy:
1. Regionalna i gwarowa leksyka kulinarna we współczesnej przestrzeni publicznej – prof. dr hab. Dorota Rembiszewska z Instytutu Slawistyki PAN
2. Nowe życie starych regionalizmów leksykalnych – dr hab. Mirosława Sagan-Bielawa z Uniwersytetu Jagiellońskiego
3. Uwaga, Błąd! – cykl studentów olsztyńskiej polonistyki – Dominika Bednarczyk
4. Kamienie milowe we współczesnej polszczyźnie – prof. dr hab. Mirosław Bańko z Uniwersytetu Warszawskiego
Autor / Foto: A. Minkiewicz-Zaremba
Redakcja: K. Ośko