Zmarła Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska. „Profesor Zdrówko” miała 72 lata
Prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, znana jako „Profesor Zdrówko”, zmarła 1 stycznia w wieku 72 lat. O jej śmierci poinformowała Katarzyna Bosacka.
Po długiej i ciężkiej chorobie zmarła Pani Profesor Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, słynna Pani „Profesor Zdrówko”. Małgosiu, smutno mi i pusto bez Ciebie. Do kogo teraz zadzwonię z prośbą o radę?
– przekazała w mediach społecznościowych Bosacka.
Dziennikarka pracowała z prof. Kozłowską-Wojciechowską przy tworzeniu programu „Wiem, co jem” w TVN Style. Występowała w nim jako „Profesor Zdrówko”, zyskując rozpoznawalność widzów.
Prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska była absolwentką Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie. Uzyskała specjalizację chorób wewnętrznych i gastroenterologii. W 1984 roku obroniła doktorat z nauk medycznych. W 2006 roku habilitowała się w dziedzinie nauk medycznych, w specjalności dietetyka, na Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie. W 2012 otrzymała tytuł profesora nauk medycznych.
Karierę zawodową rozpoczęła w 1977 roku w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Tam odbyła studia doktoranckie. Po latach asystentury w Klinice Gastroenterologii i Przemiany Materii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego i w Klinice Chorób Metabolicznych i Gastrologii IŻŻ w Szpitalu Bródnowskim oraz pracy internistki, obejmowała stanowiska kierownicze i doradcze z zakresu wiedzy o żywności i żywieniu, chorób wewnętrznych i gastrologii.
Od 2006 roku pracowała w Katedrze Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kilka lat później została kierowniczką Zakładu Farmacji Klinicznej i Opieki Farmaceutycznej i objęła kierownictwo studiów podyplomowych z „Psychodietetyki” na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.
Prof. Kozłowska-Wojciechowska była m.in. przewodniczącą trzech kadencji Warszawskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, członkinią Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, członkinią honorową Polskiego Towarzystwa Dietetyki, wiceprzewodniczącą Komisji Edukacji Żywieniowej Komitetu Żywienia Człowieka PAN. Angażowała się w popularyzację wiedzy o zdrowym żywieniu, biorąc udział m.in. w audycjach radiowych oraz programach telewizyjnych.
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za PAP