Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Region, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo
„Pierwszy dzwonek”. Jak przygotować uczniowi pożywne śniadanie
Dziś ostatni dzień wakacji. Od jutra uczniowie wracają do szkół. Od kilku dni na antenie Radia Olsztyn w cyklu „Pierwszy dzwonek” podpowiadamy jak zadbać o zdrowie i bezpieczeństwo uczniów.
Tym razem po godzinie 10 w Bliższych Spotkaniach skupimy się na zdrowym, energetycznym drugim śniadaniu.
A co zrobić aby kanapki były nie tylko zdrowe ale i chętnie zjadane przez dzieci? Wystarczy dać wybór – uważa Piotr Śmigiel z wojewódzkiej stacji sanepidu w Olsztynie.
„Ile można jeść tego pomidora, ja nie chcę pomidora”. Ale jak zapytamy: z czym wolisz kanapkę – z pomidorem czy papryką? Zapominamy także o takich pastach, które fajnie się sprawdzają – pasty jajeczne, z makreli, różnego rodzaju pasty twarogowe. Można dodać trochę mięty do takiej pasty z twarogu i już jest atrakcyjniejsza.
Po godzinie 11 na naszej antenie rozegramy Kanapkowe Mistrzostwa Świata. Rywalizować w nich będą nasi dziennikarze. Czy poradzą sobie z przygotowaniem smacznego i pożywnego drugiego śniadania do szkoły? Ocenią to dzieci.
Autor: I. Malewska
Redakcja: K. Ośko
Kanapkowe Mistrzostwa Świata w Radiu Olsztyn! Słuchajcie nas w środę od 10