Jadłostacja
Szparagi z rabarbarem
Ewape to znana blogerka kulinarna. Pod tym nickiem kryje się Ewa Puławska z Olsztyna. W kilku miejscach Olsztyna i okolic można posmakować jej kuchni. A ta składa się tylko i wyłącznie z roślin. Ewape łączy smaki intuicyjnie a jej zagorzałymi fanami są weganie. Ale do jej potraw przekonują się także mięsożercy, dziwiąc się po sytym obiedzie, że najedli się zieleniną. Ewape używa do swoich potraw wszelkiego rodzaju ziół, które spotkać możemy na zwykłej łące. A bukiet polnych kwiatów jest nie tylko ozdobą wazonu, ale i talerza.
Dziś w wydaniu Ewy: szparagi z rabarbarem na grzance z czosnkiem i pokrzywą. Oczywiście jak na ewępe przystało szparagi pochodzą z dziko rosnącego, dawnego, wiejskiego ogródka.
Składniki: szparagi, rabarbar, chleb żytni z ziarnem, czosnek, pokrzywa, mięta, cukier trzcinowy, pieprz czerwony i syczuański, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Szparagi umyć i odkroić lub oderwać zdrewniałą końcówkę (ewape zapiekała całe a potem odkroiła). Umieścić w rynience lub brytfance. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w kostkę i zasypać w rondelku cukrem trzcinowym. Dolać trochę oliwy. Postawić na ogniu. Do rabarbarowej „papki” dodać pieprz czerwony i syczuański. Dodać parę poszarpanych listków mięty. Szparagi skropić oliwą i posmarować masą rabarbarową. Zapiec w piekarniku (180 stopni C – góra-dół) ok. 15-20 minut. Chleb żytni pokroić na kromki. Posiekać pokrzywę i czosnek i zasmażyć na oliwie. Włożyć na to chleb i opiec z jednej strony. Na grzanki wykładać szparagi polane masą rabarbarową.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: