Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 6 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Sałatki do grilla

Majówkę czas zacząć! Choć pogoda w kratkę, to jednak wierzę, że w wielu ogródkach i na działkach zainaugurowano sezon grillowy. W Jadłostacji tym razem zajmiemy się bardzo pożytecznym dodatkiem do mięsiwa – sałatkami. Wiadomo, że podczas obróbki termicznej mięsa (szczególnie podczas grillowania) wydzielają się szkodliwe związki rakotwórcze. Dlatego mięso należy peklować w dużej ilości ziół i jeść wszelkiego rodzaju sałaty, które niwelują w sposób znaczny toksyny.

W poprzednim odcinku Natasza Rozmus-Król i Julita Kowalewska z Olsztyna prowadziły warsztaty kulinarne w Książnicy Polskiej. Każda sałatka, jaką przygotowały zasługiwała na uwagę. Dlatego postanowiłam nie uronić ani kropelki z warsztatów i dziś zaprezentuję dwie kolejne sałatki. Są to: sałatka z kozim serem i różnymi sałatami oraz tagiatelle z warzyw z orzechami laskowymi.

 

Na sałatkę z kozim serem potrzebujemy: miks sałat (rukola, botwinka, sałata masłowa, batawska i lodowa), pomidory koktajlowe, czerwona cebulka, zioła, pestki prażone i roladka z koziego sera. Sos: olej rzepakowy, cytryna, miód, cukier brązowy, sól i pieprz.

Na tagiatelle z warzyw potrzebujemy: obieraczkę, którą wycinamy cienkie strugi z marchewki, cukinii i zielonego ogórka. Sos na bazie oleju rydzowego, cytryny i miodu. Na koniec dodajemy zioła i prażone orzechy laskowe.

 

Fotorelacja:

 

Posłuchaj audycji:

00:00 / 00:00
Więcej w warsztaty, zioła, grill, Sałatki, kozi ser
Gotowanie w księgarni

Coroczna impreza BookFest organizowana jest z okazji Światowego Dnia Książki i Praw Autorskich. W olsztyńskiej Książnicy Polskiej odbyły się liczne imprezy, w tym warsztaty kulinarne. Prowadziła...

Zamknij
RadioOlsztynTV