Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

10 nietypowych trendów kulinarnych, które należy poznać w 2019 roku

Homar banh-mi, toast Kaya, kudłate ciasto, kakigori… Tak wiele jest przepisów i dziwnych potraw, które podsycają naszą ciekawość. A publikowane zdjęcia tych dań natychmiast zyskują wielką popularność.

„Kudłate” ciasto. Najbardziej zdumiewającą propozycją kulinarną jest Shag Cake, przepis spopularyzowany przez kalifornijską kucharkę i projektantkę Alanę Jones-Mann. Dosłownie tłumaczy się nazwę jako „długowłosy tort”, przywołuje na myśl kolorowe lata 70., a wygląda, jakby miało kolorową czuprynę… Obecne na Instagramie „kudłate” ciasto podbija Internet i rozpala ciekawość.

Tost Kaya. Stworzony w Singapurze i Malezji, gdzie jest popularny, stał się podstawowym trendem kulinarnym w San Francisco, zaskakuje swym zielonym kolorem. Drugi składnik dania to pandan, tropikalna roślina, znana ze swojej zdolności do barwienia żywności, coraz bardziej obecna staje się także w kuchni europejskiej.

Jeżowiec – to trend z kręgu owoców morza, do zapamiętania w 2019 roku. Np. jeżowiec marynowany w żółtkach jaj, przed grillowaniem z jęczmiennym miso. Odkrycie gastronomiczne początku roku – pisze „Vogue”.

Śliwka japońska umeboshi. To superfood rodem z Japonii. Umeboshi to odmiana śliwki fermentowanej z liśćmi shiso przez sześć miesięcy. Zalecana ze względu na swoje walory zdrowotne – jest bogatym źródłem żelaza i wapnia oraz eliminuje toksyny, ten owoc to obowiązkowy dodatek do wegańskich przepisów. Można jeść w sałatce, w zupie, przygotowywać z niej konfitury.

Tarta-rzeźba. Francuska szefowa kuchni Amandine Chaignot zaprezentowała na swoim koncie banał, który oszałamia kubki smakowe… Śliwkowa tarta wyjątkowej urody, wręcz cukiernicza rzeźba, której nie sposób się oprzeć.

Kakigori. Pochodzący z Japonii, gdzie jest gwiazdą ulicznego jedzenia, kakigori powoli trafia do Europy. Pokruszony lód, prawie śnieg, jest tradycyjnie podawany z syropem z zielonej herbaty, sezamem lub czerwoną fasolą – w modzie europejskiej zastępuje go sorbet z ananasa lub mango. już kilka kawiarni paryskich oferuje ten japoński deser.

Homar banh-mi. Banh-mi, wietnamska kanapka: złota bułka nadziewana homarem, musisz teraz znać homara banh-mi. Odkryta dla świata w Lukshon, modnej knajpce w Los Angeles, gdzie szef kuchni Sang Yoon łączy azjatyckie i amerykańskie smaki.

Kanapka z jajkiem. Amerykańska przekąska-fetysz, kanapka z jajkiem. Wypełniona jajkiem na miękko lub smażonym jajkiem chleb zazwyczaj przyprawia się pietruszką lub szczypiorkiem, aby uzyskać więcej smaku. W Marxito, szef kuchni Thierry Marx przeprojektował go nawet z naleśnikiem gryczanym, kiełkami szpinaku i serem cheddar.

Tiramisu matcha. Jeśli matcha często gości na stołach znanych kucharzy – to Helene Darroze zmienia przepis na legendarny deser tiramisu. W Apollo Bar, prowadzonym przez Frederikę Bille Brahe w Kopenhadze, tiramisu matcha prawdopodobnie stanie się klasycznym ciastem.

Fioletowy słodki ziemniak. Pochodzący z Peru, ale i znany z Okinawy, fioletowy ziemniak – nieco mniejszy niż klasyczny ziemniak – wyróżnia się, jako nowa zdrowa żywność. Fioletowy kolor i jego właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że jest to idealny składnik do zaimponowania gościom: jest gotowany w panierowanych krokietach, tiramisu, a nawet w chlebie. W Los Angeles, w dzielnicy Santa Monica, szef kuchni Shunji Nakao robi z nich lody, które już są bardzo… modne.

 

Autor: PAP Life

Więcej w jedzenie
Jedzenie które zostaje po świętach nie musi trafić do kosza. Rusza akcja „Podziel się posiłkiem z bezdomnymi”

Jeśli po świętach zostało nam jedzenie podzielmy się z bezdomnymi. Na Warmii i Mazurach można to zrobić w Olsztynie, Elblągu, Ełku i Szczytnie. Dzielenie się żywnością...

Zamknij
RadioOlsztynTV