Aktualności
Żywność będzie kontrolowana na każdym etapie produkcji. Coraz częściej fałszowana jest tzw. żywność luksusowa
Kontrole jakości żywności będą częstsze i odbywać się będą na każdym etapie produkcji „od pola do stołu”.
W Olsztynie gościł Andrzej Romaniuk – główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Jak mówił, na Warmii i Mazurach rocznie przeprowadzanych jest 1700 kontroli jakości żywności. W Polsce i całej Unii Europejskiej kontrole coraz częściej dotyczą nie tylko bezpieczeństwa żywności, ale jej fałszowania. Dotyczy to głównie tak zwanej żywności luksusowej, jak np. szynka parmeńska, czy oliwa z oliwek. Andrzej Romaniuk dodał, że takie fałszowanie zdarza się też w Polsce. Niebawem w naszym kraju będzie realizowana ustawa, która pozwoli na znakowanie produktów znakiem „wolne od GMO”. Takie oznakowanie od lat stosują kraje unijne.
Posłuchaj relacji Mai Kwiatkowskiej
Głównym zadaniem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na Warmii i Mazurach jest kontrolowanie żywności napływającej do UE z tak zwanych krajów trzeciego świata.
(MKwiatkowska/BSChromy)