Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Żeberka w kapuście z kminkiem

 

Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie słynie z regionalnych potraw. Od 10 lat dania serwuje szef kuchni Petr Uhlir. Petr jest Czechem zakochanym nie tylko w warmińskiej kuchni – o czym mogą Państwo przekonać się klikając poniżej na zapis audycji.

Dziś szef kuchni Karczmy Warmińskiej poleca żeberka w kapuście z kminkiem.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

1,5 kg kapusty kiszonej

3 cebule

mąka

olej do smażenia

przyprawy:kminek, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek

Dzień wcześniej żeberka umyć i pokroić na części. Posypać solą, pieprzem, majerankiem i włożyć do lodówki. Następnego dnia kapustę kiszoną (jeśli jest za kwaśna – przepłukać zimną wodą) pół godziny podgotować. Cebulę pokroić w kostkę Żeberka obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Układać w garnku warstwami naprzemiennie – kapusta – żeberka. Dolać wody i doprawić listkiem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Do patelni po smażeniu nalać wody, podgotować i wlać do garnka. Dusić do czasu, aż żeberka zmiękną. Podawać z ziemniakami lub kluskami.

Posłuchaj audycji:

Więcej w Slider, kapusta, żeberka
1000 jabłek w pierwszy dzień wiosny rozdaliśmy w Ornecie!

Ponad 200 kilogramów, czyli tysiąc sztuk jabłek rozdało mieszkańcom Ornety Radio Olsztyn z okazji pierwszego dnia wiosny. Miejsce akcji wybrali nasi słuchacze w głosowaniu internetowym i...

Zamknij