Jadłostacja
Żeberka w kapuście z kminkiem
Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie słynie z regionalnych potraw. Od 10 lat dania serwuje szef kuchni Petr Uhlir. Petr jest Czechem zakochanym nie tylko w warmińskiej kuchni – o czym mogą Państwo przekonać się klikając poniżej na zapis audycji.
Dziś szef kuchni Karczmy Warmińskiej poleca żeberka w kapuście z kminkiem.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1,5 kg kapusty kiszonej
3 cebule
mąka
olej do smażenia
przyprawy:kminek, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek
Dzień wcześniej żeberka umyć i pokroić na części. Posypać solą, pieprzem, majerankiem i włożyć do lodówki. Następnego dnia kapustę kiszoną (jeśli jest za kwaśna – przepłukać zimną wodą) pół godziny podgotować. Cebulę pokroić w kostkę Żeberka obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Układać w garnku warstwami naprzemiennie – kapusta – żeberka. Dolać wody i doprawić listkiem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Do patelni po smażeniu nalać wody, podgotować i wlać do garnka. Dusić do czasu, aż żeberka zmiękną. Podawać z ziemniakami lub kluskami.
Posłuchaj audycji:
PRZECZYTAJ TAKŻE