Ślimak i warkocz z kapustą zwycięzcami wigilijnego konkursu kulinarnego
Alina Kucińska z Jonkowa zwyciężczynią konkursu „Z kapustą na wigilijnym stole” zorganizowanego przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie po raz pierwszy.
Jurorzy docenili krucho-drożdżowe ciasto z kapustą w dwóch propozycjach podania: w formie ciasta „ślimak” oraz ciasta „warkocz”.
Choć konkurs w dobie pandemii nie mógł odbyć się w tradycyjnej formie, zgłoszeń było wiele, a propozycje wspaniałe
– mówi Radosław Skudlarz z ośrodka.
Uczestnicy konkursu nadsyłali przepisy i zdjęcia przez internet, komisja konkursowa brała pod uwagę oryginalność przepisów, ale i nawiązania do tradycji.
Drugie miejsce zajęły gospodynie z koła „Drygalanki”, z powiatu piskiego, za pierogi postne z kapustą i grzybami, a trzecie Ilona Czekaj z Wandajn z powiatu kętrzyńskiego za postną kapustę.
Autor: M.Kwiatkowska
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy