Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 22 °C pogoda dziś
JUTRO: 20 °C pogoda jutro
Logowanie
 

X edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” – finał subregionalny w Szczytnie.

Już 21 listopada pracownie gastronomiczne Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie staną się areną, na której rywalizować będą profesjonalni kucharze, uczniowie i inni amatorzy sztuki kulinarnej podczas X edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Do konkursu zgłoszono 27 produktów i 10 potraw.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich  województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Kolejny i ostatni już finał subregionalny odbędzie się 28 listopada w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, natomiast regionalny finał konkursu odbędzie się 5 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

Konkurs organizowany jest od 2006 r. we współpracy z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą i Punktem Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn.(as)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Crowdfunding, czyli finansowanie społecznościowe

Mad Moth Publishing to prawdopodobnie najmniejsze wydawnictwo na świecie. Mieści się w niewielkiej wsi na polsko-białoruskim pograniczu, a tworzy je zaledwie kilka osób. Dlaczego założyciele już...

Zamknij
RadioOlsztynTV