Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 9 °C pogoda dziś
JUTRO: 5 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Wosenna botwinka

Anię Czech z Lidzbarka Warmińskiego poznałam najpierw przez internet. Po prostu, szukałam blogerki kulinarnej z Warmii i Mazur i tak trafiłam na blog: www.nienazarty.blog.pl. Przyznam szczerze, że zaintrygował mnie tytuł bloga: „NieNaŻarty” i pomyślałam sobie, że to coś akurat dla mnie :). Tak rozpoczęła się przepyszna znajomość. Ania jest kobietą „totalną”, czyli jak już coś robi, to wkłada w to całe serce. Tak jest z gotowaniem. Ostatnią pasją Ani Czech jest przydomowy ogródek, o czym będą Państwo mogli przekonać się za tydzień. A dziś prosta wydawać by się mogło zupa z botwinki.

 

 

 

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • litr rosołu
  • około szklanki wody
  • 2-3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu
  • sól, pieprz
  • 1,5 zakrętki octu lub sok z cytryny do smaku
  • koperek
  • opcjonalnie: ziemniaki i zrumieniony boczek

Botwinkę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, liście kroimy w paski, a potem wzdłuż na pół. Buraczki kroimy w cieniutkie plastry i całość wrzucamy do wrzącego rosołu z dodatkiem szklanki wody. Gotujemy około 30 minut (do miękkości buraków), solimy, pieprzymy, dodajemy ocet, zahartowaną śmietanę lub jogurt. Podajemy z ziemniakami z dodatkiem boczku (lub nie) i posypujemy koperkiem. Pyszności!

 

Posłuchaj audycji:

Więcej w zupa, gotowanie, Jadłostacja
Grillowane polędwiczki w jogurcie

Kiedy rozpoczyna się sezon grillowy? Oczywiście w wielką majówkę. Tydzień temu także my - radiowcy celebrowaliśmy tę wspaniałą tradycję. Dziś relacja z wielkiego radiowego grillowania. Oczywiście...

Zamknij
RadioOlsztynTV