Wosenna botwinka
Anię Czech z Lidzbarka Warmińskiego poznałam najpierw przez internet. Po prostu, szukałam blogerki kulinarnej z Warmii i Mazur i tak trafiłam na blog: www.nienazarty.blog.pl. Przyznam szczerze, że zaintrygował mnie tytuł bloga: „NieNaŻarty” i pomyślałam sobie, że to coś akurat dla mnie :). Tak rozpoczęła się przepyszna znajomość. Ania jest kobietą „totalną”, czyli jak już coś robi, to wkłada w to całe serce. Tak jest z gotowaniem. Ostatnią pasją Ani Czech jest przydomowy ogródek, o czym będą Państwo mogli przekonać się za tydzień. A dziś prosta wydawać by się mogło zupa z botwinki.
Składniki:
- pęczek botwiny
- litr rosołu
- około szklanki wody
- 2-3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu
- sól, pieprz
- 1,5 zakrętki octu lub sok z cytryny do smaku
- koperek
- opcjonalnie: ziemniaki i zrumieniony boczek
Botwinkę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, liście kroimy w paski, a potem wzdłuż na pół. Buraczki kroimy w cieniutkie plastry i całość wrzucamy do wrzącego rosołu z dodatkiem szklanki wody. Gotujemy około 30 minut (do miękkości buraków), solimy, pieprzymy, dodajemy ocet, zahartowaną śmietanę lub jogurt. Podajemy z ziemniakami z dodatkiem boczku (lub nie) i posypujemy koperkiem. Pyszności!
Posłuchaj audycji: