Grillowane polędwiczki w jogurcie
Kiedy rozpoczyna się sezon grillowy? Oczywiście w wielką majówkę. Tydzień temu także my – radiowcy celebrowaliśmy tę wspaniałą tradycję. Dziś relacja z wielkiego radiowego grillowania. Oczywiście jak zawsze naszym „kucharzem” był wielki znawca jazzu i jeszcze większy smakosz Andrzej Pawlik. Zaskoczył nas jak zwykle pomysłowością i wysublimowanym smakiem. Tym razem przygotował polędwiczki wieprzowe w marynacie jogurtowej.
Składniki: 3 kg polędwicy wieprzowej, 3 duże kubki jogurtu naturalnego, odtłuszczonego, 3 łyżki oliwy z pestek winogron, 6-8 ząbków czosnku, 4 cebule.
Przyprawy: pieprz kolorowy świeżo mielony, pieprz syczuański, pieprz cayenne, gruba sól, warzywko, słodka papryka, kolendra, zioła prowansalskie.
Marynata: jogurt, cebula, czosnek i w/w przyprawy. Mięso oprawić, pokroić w 2 cm talarki i knykciami lekko rozgnieść. Zanurzyć do marynaty, dobrze wymieszać i odstawić na min. godzinę (a najlepiej dobę) do lodówki. Piec na rozgrzanym grillu dosłownie po 2 minuty na każdej ze stron.
Do mięska Andrzej przygotował świetnie nadający się, także upieczony na grillu chlebek. Należy przygotować w miseczce mieszankę oliwy, czosnku, jarzynki, pieprzu i łyżeczką polać każdą kromkę. Położyć jedną na drugą na stertę i odstawić na godzinę. Kłaść na rozgrzany grill i opiec z każdej strony.
Posłuchaj audycji: