Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 24 °C pogoda dziś
JUTRO: 26 °C pogoda jutro
Logowanie  

Wkrótce pierwsze miodobranie. Jaki miód pozyskiwany jest w regionie?

Pszczelarze w regionie szykują się do pierwszego w tym sezonie miodobrania. Na Warmii i Mazurach pozyskiwany jest przede wszystkich miód lipowy, rzepakowy i wielokwiatowy.

Warto wiedzieć, że kolor i konsystencja miodu bardzo różnią się w zależności od rodzaju nektaru pozyskanego z poszczególnych roślin.

Miód lipowy ma kolor średnio-mocnej herbaty, pachnie apteką, rośnie jak nawłoć kanadyjska. Powoduje, że miód jest troszkę kwaskowaty. Rzepak jest miodem najbardziej neutralnym do słodzenia herbaty, gdyż nie zmienia smaku. Natomiast gryka to przeciwieństwo rzepaku. Miód jest ciemny, można powiedzieć wytrawny

– powiedział miłośnik pszczelarstwa Marcin Pyć.

Natalia Załęska-Pyć, która wraz z mężem ma pod opieką ponad 70 pszczelich rodzin, przygotowuje się do pierwszego miodobrania.

Nektar, który zbierają pszczoły do ula musi być odparowany przez ich skrzydełka, więc nie może mieć za dużo wody. Musi być też odpowiednia pogoda. Nie możemy tego robić w deszczu

– zaznaczyła.

Pszczoły rozpoczynają swoją aktywną pracę poza ulem, gdy temperatura powietrza wzrośnie powyżej 12 stopni.

Jak dotąd na całym świecie sklasyfikowano ponad 20 tysięcy gatunków pszczół. W Europie żyje ich około 2 tysięcy rodzajów. W Polsce występuje około 470 gatunków.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

 

Autor: I. Malewska
Redakcja: Ł. Sadlak

Więcej w miód, miodobranie, Marcin Pyć
Samorządy otrzymają dotacje na nasadzenia roślin miododajnych

37 z gmin z warmińsko-mazurskiego dostanie pieniądze na zakup roślin miododajnych. Zarząd województwa rozstrzygnął konkurs, którego założeniem jest ochrona bioróżnorodności i owadów zapylających. Radni zatwierdzili jego...

Zamknij
RadioOlsztynTV