Wigilia w stylu wege czy desery zero waste? Wspólne gotowanie na warsztatach kulinarnych online
Jak przygotować wegetariańską Wigilię albo desery ze składników, jakie trudno sobie wyobrazić do wyrobu słodkości?
Tego będzie można dowiedzieć się podczas kulinarnych warsztatów, które organizują Bank Żywności w Olsztynie oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk.
Bezpłatne warsztaty, które odbędą się online, są częścią tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności. Chodzi m.in. o poprawę nawyków żywieniowych i gospodarowanie żywnością.
Swoją wiedzą z uczestnikami warsztatów będzie się dzielił Maciej Maciejewski, specjalista kuchni „zero waste”, miłośnik eko-produktów i lokalnych dostawców. Podczas wakacje Maciej Maciejewski współtworzył z dziennikarzami Radia Olsztyn audycję Radio od kuchni.
Dziś o godz. 18 zaprezentuje dania kuchni wegańskiej na Wigilię. W sobotę o godz. 10 Maciej Maciejewski pokaże jak przygotować desery zero waste, np. ciasto z kaszy gryczanej.
Aby wziąć udział w warsztatach należy zarejestrować na konkretny dzień. Można to zrobić na stronie Banku Żywności w Olsztynie.
Autor: W.Chromy
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy