W Jedzeniu pod Lupą przepis na wykorzystanie zdrowej i pożywnej kaszy
Kasza to niezwykle pożywny, ale przede wszystkim zdrowy produkt. Okazuje się, że nawet mięsożercy mogą się nią najeść.
Udowodnił to nasz zaprzyjaźniony kucharz Darek Baryga, prezentując swój autorski przepis na przepyszne kotlety.
Kotlety z kaszy jaglanej i jęczmiennej
Składniki
- 150 g kaszy jaglanej
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 2 jajka
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- kilka średniej wielkości pieczarek
- natka pietruszki
- 120 g mozzarelli
- 100 g rozpuszczonego masła
- oliwa
- bułka tarta
- sól i pieprz
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przed gotowaniem płuczemy w sitku pod bieżącą wodą. Kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem, w proporcji dwie szklanki wody na szklankę kaszy. Delikatnie mieszamy. Gotujemy przez kilkanaście minut pod przykryciem. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę. Później studzimy.
Następnie gotujemy kaszę jęczmienną do miękkości i dodajemy dwie łyżki roztopionego masła. Na rozgrzanej patelni topimy łyżkę masła, odrobinę oliwy i szklimy na niej posiekaną szalotkę. Dorzucamy pokrojony czosnek. Potem dodajemy drobno posiekanie pieczarki, mozarellę i natkę pietruszki.
Wszystkie składki dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Następnie studzimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z ugotowaną i przestudzoną kaszą jaglaną oraz roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy suszoną bazylia, tymiankiem solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Posłuchaj przepisu Dariusza Barygi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy