Uczta Pierogowa w Biesowie. „Takie imprezy stają się wizytówką Warmii i Mazur”
29 różnych rodzajów pierogów można skosztować podczas 16. Warmińskiej Uczty Pierogowej w Biesowie. Biesiada co roku przyciąga tłumy gości chcących spróbować nowych smaków.
W Biesowie są pierogi tradycyjne, ale też pieczone, czy przygotowane na parze. Wyjątkowe warmińskie pierogi doceniła także Olga Semeniuk-Patkowska, sekretarz stanu w ministerstwie rozwoju i technologii, która zdradziła, że latem najbardziej smakują jej pierogi z jagodami. Mówiła też o roli lokalnej tradycji kulinarnej.
Wyjątkowa doroczna biesiada przyciągnęła także parlamentarzystów, poseł PiS Jerzy Gosiewski dotarł z Giżycka. – Centrum pieroga mieści się tu, w Biesowie – podkreślił poseł. – Lokalne festyny, biesiady to idealna okazja do spotkań z ludźmi, z wyborcami. To ważne, integrujące lokalną społeczność wydarzenie – mówiła Iwona Arent, posłanka PiS. – Najważniejsi są ludzie. Spotkania z ludźmi, rozmowy – bo przecież wszyscy po to tu jesteśmy – podkreślała senator Lidia Staroń.
– Takie imprezy stają się wizytówką Warmii i Mazur – podsumował Artur Chojecki, wojewoda warmińsko-mazurski.
Doroczna biesiada w Biesowie to także konkurs kół gospodyń wiejskich, atrakcje dla dzieci i koncerty. Uczta potrwa do wieczora.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Kwiatkowska
Redakcja: A. Niebojewska